Jaký je rozdíl mezi tetováním a permanentním makeupem? Rozhoduje hloubka aplikace a druh pigmentu

2. březen 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:47 Rozhovor s hercem Oldřichem Navrátilem
  • 05:58 Nutriční poradkyně Zdeňka Trummová na téma: obezita
  • 11:18 Představíme vám košili jaké módní prvek jara
  • 15:58 Jaký je rozdíl mezi tetováním a permanentním makeupem?
  • 20:29 Setkání přátel UNICEF na kterém se předávaly děkovné certifikáty
  • 25:29 Jak můžete hlasovat ve 28. ročníku ankety Šarmantní osobnost roku

Ve studiu vítám kosmetičku Petru Červinkovou. Nedávno jsme spolu hovořily o tom, jak se odstraňuje tetování. Dnes bychom měli vysvětlit rozdíl mezi tetováním a permanentním makeupem.
Základním rozdílem je hloubka aplikace. Klasické tetování je prováděno daleko hlouběji a má celoživotní trvanlivost. Používají se při něm také jiné pigmenty. Kdežto permanentní makeup je jen takové poškrabkávání po pokožce. Odborník by tady neměl jít do větší hloubky než 1 milimetr pod kůži. Aplikovaný pigment by měl být přirozeně vylučován z pokožky. A v průběhu měsíců či let mizí.

Podle mé zkušenosti začínáme obočím, protože tím žena nejvíce prokoukne a zkrásní. To udělá největší službu na obličeji.
Petra Červinková, kosmetička

Jak dlouho tedy takový permanentní makeup vydrží?
Správně provedený permanentní makeup by neměl vydržet déle než dva až tři roky. A mnohdy se stává, že u mladších klientek vydrží i kratší časové období.

Čtěte také

Když přijdu poprvé, kde všude na obličeji si mohu nechat aplikovat permanentní makeup?
Můžeme si nechat udělat obočí, horní a spodní linku, a také rty. Ale podle mé vlastní zkušenosti většinou začínáme obočím, protože tím žena nejvíce prokoukne a zkrásní. To udělá takovou největší službu na obličeji.

Může permanentní makeup zcela nahradit líčení?
Správně provedený permanentní makeup by neměl nikdy úplně nahradit líčení. Někdy se mi stává, že klientky chtějí, aby tomu tak bylo, takže permanentní makeup uděláme maličko tmavší.

Ale vždy jim vysvětluji při konzultaci, že když se vedle nich ráno probudí partner, tak by neměl poznat, že žena má na obličeji permanentní makeup. Ten by měl ženu pozvednout, ale neměl by být na první pohled zřejmý. Pokud se klientka výrazně líčí, tak by se měla každé ráno dolíčit.

Dívky do 18 let by měly mít povolení od svých rodičů. Ale jinak lze permanentní makeup provádět od 18, třeba do 80 let.
Petra Červinková, kosmetička

Může si tuto aplikaci dovolit každý, nebo jsou nějaká omezení?
Jistá omezení jsou. Permanentní makeup by se neměl aplikovat v těhotenství nebo při kojení. Žena by měla být zcela zdravá. Pokud trpí například poruchami činnosti štítné žlázy nebo cukrovkou či sníženou srážlivostí krve, tak tohle vše by mělo být v nějaké klidové fázi. V tom případě pak lze provést aplikace permanentního makeupu.

Čtěte také

Je i nějaké věkové omezení?
Já bych řekla, že vůbec žádné. Jen bych zmínila, že dívky do 18 let by měly mít povolení od svých rodičů. Ale jinak lze permanentní makeup provádět od 18, třeba do 80 let.

Jsme na začátku jara. V kterém ročním období je vhodné permanentní makeup dělat?
Vhodnější jsou určitě zimní měsíce. Ale pokud se ta žena vyloženě nechystá na dovolenou k moři a nesluní se, tak lze provádět permanentní makeup i v letních měsících.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.