Jaké je velbloudí maso s kávou? Národní kuchyně na výstavě Expo 2020 předvádí tradice i inovace

Saúdská Arábie se snaží otevřít světu a lákat do země turisty. Saúdský pavilon na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji je toho příkladem. A svět chce oslovit i svou kuchyní. Expo nabízí řadu kulinářských zážitků, které můžou zpříjemnit samotnou prohlídku. Světové výstavě zbývá do konce pouhých pár dnů, počet návštěvníků ale právě teď prudce stoupá.

Všechny chutě světadílu

Pivo, svíčková, guláš, kachní stehno se zelím,“ tohle nabízí hostům výčepní Honza v restauraci českého pavilonu. Zvlášť čeští návštěvníci ale po příletu Dubaje možná rádi ochutnají něco jiného než kachnu se zelím a s knedlíkem. A je tady opravdu spousta možností.

Čtěte také

Jednak jsou to restaurace jednotlivých národních pavilonů, i když ne všechny je mají, a jednak to je streetfood, čili venkovní stánky s rychlým občerstvením. A jen kousek dál za českým pavilonem vidím restauraci s exotickým názvem Tiaki. Patří k novozélandskému pavilonu, název je z maorského jazyka. Znamená to prý něco, jako péče o lidi a místo.

Maorský pečený lilek kawakawa

My jsme velmi mladá země, takže i naše národní kuchyně se teprve vyvíjí. Máme tu třeba takové velké slávky, dovezli jsme je až ze Zélandu,“ doporučuje mi Jack. Na jídelním lístku, který se hemží nic neříkajícími maorskými výrazy, je také třeba velký pečený lilek, nazývaný kawakawa, s kaší ze sladkých brambor, avokádem nebo pomalu vařenou zvěřinou.

Restaurace saúdského pavilonu zve do příjemně zastíněné zahrádky, která je ovlažovaná umělou vodní stěnou. Restaurace se jmenuje Sard, což arabsky znamená příběh, a podle zdejšího menu má návštěvníky provést příběhy třinácti regionů Saúdské Arábie.

Menu saúdskoarabské šéfkuchařky

Navštívili jsme těch třináct saúdských oblastí a vzali jsme z nich chutě, tradice a taky plodiny. Ať už třeba růže, nebo zeleninu či ovoce. A chtěli jsme světu ukázat, že Saúdská Arábie není jen káva a datle,“ vysvětluje sedmadvacetiletá saúdská šéfkuchařka Núra.

Čtěte také

Je úplným symbolem změn, které se v posledních letech v konzervativní monarchii odehrávají. Tohle menu vymyslela ona. Jsou to její jídla, která v sobě saúdské regiony spojují: „Například ze západní provincie jsme vzali mastichu a růžovou vodu, z východní provincie datlový sirup, z oblasti Rijádu zase speciální sušené mléko.“

Velbloud s kávou a mandlemi

Sendvič, který se v jídelním lístku jmenuje Háší al-Máší, je naplněný velbloudím burgerem, posypaný kávou a ochucený džemem z datlí a z cibule, medovou tahini, zelenou petrželkou a sekanými mandlemi. Takže i tímto způsobem, přes žaludky veřejnosti, se Saúdská Arábie otevírá světu. A za sebe musím říct, že v tomto směru rozhodně úspěšně.

Je tu také restaurace Alkebulan, která si říká africká. Tady mají část věnovanou výhradně pokrmům z kozy. Můžete si dát třeba pomalu uzený kozí krk s pomerančovo-anýzovou omáčkou nebo kozí holeň s pikantní keňskou žlutou čočkou.

Prohlídka zhruba sto devadesáti národních pavilonů na Expu 2020 dá pořádně zabrat. Když se do toho ale zapojí poznávání žaludkem, je to výrazně příjemnější.

autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související