Jak vyzrát na jet lag? Čeští basketbalisté vyzkoušeli speciální oranžové brýle

1. září 2019

Čeští basketbalisté vstoupili v neděli do světového šampionátu v Šanghaji utkáním s favorizovaným týmem Spojených států. Obě mužstva na mistrovství cestovala zdaleka, a tak bylo jasné, že na úspěšný vstup do turnaje bude mít vliv i schopnost vyrovnat se s velkým časovým posunem. Kondiční trenér české reprezentace proto svým svěřencům na letišti v Praze rozdal speciální oranžové brýle, které měly hráčům náročnou aklimatizaci usnadnit.

Čtěte také

Už tak je na nás docela exotický pohled, když jde skupinka čtrnácti dvoumetrových lidí po letišti. A co teprve kdybychom si všichni nasadili slušivé oranžové brýle. Radši si je necháváme až do letadla,“ smál se před odletem z Prahy kapitán českých basketbalistů Pavel Pumprla.

Podobně mluvil o speciálních brýlích, které by měly pomáhat lidskému organismu lépe se vyrovnat s časovým posunem, i Tomáš Satoranský, jediný český basketbalista s kontraktem v NBA. Sedmihodinový posun si s brýlemi na očích vyzkoušel, stejně jako kapitán týmu Pumprla, úplně poprvé.

Problematické modré světlo

03465243.jpeg

Z jihokorejského Soulu se Češi po týdnu přesunuli o jedno časové pásmo zpět – do čínské Šanghaje, která je letos dějištěm mistrovství světa v basketbalu. Kondiční trenér týmu Michal Miřejovský hodnotil po příjezdu účinky brýlí kladně. Ostatně vyzkoušel je už předtím sám na sobě.

Odfiltrují z 99 procent modrou složku světla, která po kontaktu se sítnicí informuje podvěsek mozkový, a tím také biologické hodiny organismu, že je potřeba zůstat bdělý,“ vysvětluje reportérovi Jakubu Kantovi Michal Miřejovský, bývalý voják z povolání se zkušenostmi ze zahraničních misí a příznivce celostního přístupu ke zdraví.

Jak seřídit biologické hodiny?

Čtěte také

Tím, že člověk použije oranžové brýle, a pak je zase v určitý čas sundá, v organismu supluje východ a západ slunce. A měl by se díky tomu vyhnout pásmové nemoci. K té dochází, když cestujete přes více než tři časová pásma a biologické hodiny organismu se výrazně vzdálí přirozenému rytmu dne a noci.

Přistávali jsme ve 12 hodin místního času, ale podle českého času to bylo v 5 hodin ráno. Většina hráčů přitom vstává mezi 7. a 8. hodinou. Po celou dobu letu měli tedy nasazené brýle, protože už byla jakoby noc, a ráno se měli první dvě hodiny po příletu vystavit dennímu světlu,“ popisuje instrukce, které svým svěřencům před cestou dal.

Dva hráči ze tří spali po příletu lépe

Soustředěný Tomáš Satoranský v kabině.

Dvě třetiny hráčů byly třetí den v pohodě, třetina potřebovala k aklimatizaci na časový posun delší čas. Účinky jsou samozřejmě subjektivní, protože faktorů, které ovlivňují lidský organismus, je hrozně moc,“ doplňuje Miřejovský.

Mezi méně přizpůsobivou české mužské basketbalové reprezentace patří i rozehrávač Chicaga Bulls Tomáš Satoranský: „Myslím, že brýle mi moc nepomohly, se spaním jsem měl problém. Na takhle dlouhé přejezdy přeci jen nejsem zvyklý a čtyři noci jsem nespal úplně dobře. Je ale pravda, že některým klukům brýle pomohly, takže to rozhodně nebyl špatný nápad.“

autoři: Jakub Kanta , and
Spustit audio

Související