Jak se vyrábí ta nejlepší čokoláda? Reportérka Radiožurnálu se podívala pod ruku rakouské cukrářce

Jak se vyrábí tradiční vánoční čokoládové figurky nebo třeba pralinky? Ty nejlepší jedině ručně! Alespoň se na tom shoduje rodina Craigherova z rakouských Korutan. V malé továrně na čokoládu vyrábí pralinky, tabulky čokolády i vánoční figurky.

Manželé Barbara a Dieter Craigherovi jsou už čtvrtou generací, která se v malém městečku Friesach zabývá výrobou cukrovinek. Jsou ale první, kdo si vyrábí vlastní čokoládu.

„Naše rodina se cukrařině věnuje od roku 1914. S manželem máme dvě děti, dvojčata Hannu a Dominikuse, kteří naše podnikání pomalu přebírají. Dcera se věnuje obchodu a syn je cukrář a praxi získával v Německu a v Belgii.“

Kromě klasických pralinek a tabulek čokolády je teď o Vánocích sortiment rozšířený o čokoládové figurky i marcipánové Ježíšky.

Čtěte také

„U nás je všechno ruční práce. Nemáme žádné stroje, jediný stroj, který vidíte, udržuje čokoládu tekutou. Každý bonbon plníme ručně, každou figurku vezme někdo z nás do ruky. Nepoužíváme žádné konzervanty a využíváme regionálních produktů. Med máme od včelaře z Friesachu a dýňová semínka nakupujeme v sousední vesnici. To, co tady dneska vyrobíme, v pondělí můžeme prodávat.“

Jak se vyrábí čokoláda?

Kromě toho, že čokoládové droboty sami vyrábějí, vybudovali Craigherova v městečku Friesach vedle cukrárny a výrobny také expozici o historii čokolády. Lidé tu tedy můžou výrobu čokoládových dobrot sledovat v přímém přenosu. 

Součástí je i expozice o výrobě čokolády

„Nápad rozšířit výrobu dortů o výrobky z čokolády měl manžel,“  vysvětluje Barbara. „Chtěl přinést do městečka další zajímavost a měl nápad postavit vedle výrobny sladkostí expozici o historii výroby čokolády a o její cestě na evropský kontinent. Můj muž dostal nápad, rozhodl a zbytek rodiny vymyslel, jak to všechno uskutečnit.“

Součástí expozice jsou filmy, ochutnávka kakaových bobů i kakaové masy a také možnost sledovat práci cukrářů. Návštěvníci sledují výrobu za sklem, já dostávám výjimku a můžu se dívat cukrářce přímo pod ruce. Zrovna plní pralinky meruňkovou náplní a dává pozor, aby v nich nezůstaly vzduchové bubliny.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související