Jak pracuje tělo olympionika při běhu? Sledovali jsme Davida Svobodu při Olympijském běhu

25. červen 2018

Amatérští běžci a hlavně profesionální sportovci často trénují s takzvanými sporttestery, aby mohli při výkonu sledovat svoji tepovou frekvenci. Při Olympijském běhu v pražské Stromovce jsme zkusili ve spolupráci s bývalým moderním pětibojařem Davidem Svobodou na dálku sledovat tlukot jeho srdce a zaznamenávat další data z jeho těla.

Tisíce běžců nazuly tenisky, v parném počasí jen lehkou vrstvu prádla a za chvíli vyrazí na trať závodu. Až zahnou za alejí pražské Stromovky, zmizí z dohledu přihlížejícím na startu.

Jeden běžec bude ovšem díky počítači redaktorům Experimentu neustále na očích, i když zůstanou na startu a nebudou s ním v přímém kontaktu. V pokusného králíka se proměnil olympijský šampion z Londýna, moderní pětibojař David Svoboda.

Olympijský běh se běží u příležitosti Olympijského dne, jehož historie Olympijského dne sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. U nás se v rámci Olympijského dne pořádají pod záštitou Českého olympijského výboru běžecké závody pro všechny věkové kategorie už od roku 1987. Oslava v roce 2018 připadla na středu 20. června.

Olympionikem na dálku

Olympionik si pár minut před startem obléká speciální vestu. Na tělo běžce technici umisťují elektrody natřené EKG gelem, které z něj budou snímat informace o tepu, dechové frekvenci a srdeční činnosti.

Nakonec David Svoboda dostává na ruku mobilní telefon, který bude informace přenášet na kontrolní stanoviště k datovému novináři Českého rozhlasu Janu Cibulkovi.

Závod startuje a David Svoboda se začíná pomalu zahřívat. „Teď bude tepová frekvence ještě nízká – tak kolem 120, ale až se rozeběhneme, půjde to pomalu nahoru,“ odhaduje zkušený pětibojař. „Maximální hodnoty ale dneska nemám v plánu,“ směje se.

Pohodový závod

Kupujeme si drahá vybavení, přitom neběháme správně! Poraďte se s odborníkem, říká sportovní lékař

běh, nohy, ilustrační foto

Česko se chystá na další ročník T-mobile Olympijského běhu, hromadný start začíná 22. června v 18. hodin. Organizátoři očekávají, že olympijský svátek bude slavit 50 tisíc lidí, mezi nimi nebude chybět sportovní lékař a ředitel Institutu sportovního lékařství Jiří Dostal, který díky takzvané telemedicíně bude sledovat sportovce.

Mezitím počítač už detailně sleduje, jak pracuje tělo Davida Svobody. „Hodnoty ukazují, že asi po čtyřech minutách běhu mu vyskočila tepová frekvence asi na 160, ale pak už zůstala stabilní a držela se v tomhle optimálním pásmu,“ hodnotí Jan Cibulka.

„Bylo mi příjemně, běžel jsem hezkým tempem pro zábavu,“ hodnotí v cíli závodu svůj výkon David Svoboda. A stejný dojem z jeho běhu měli po celou dobu i datoví specialisté u monitoru počítače.

Podívejte se na tepovou a dechovou frekvenci Davida Svobody na grafu a vše porovnejte s mapou závodu. 

autoři: David Nyč , and
Spustit audio