Jak pracuje a trénuje elitní armádní jednotka?

25. únor 2003
Pod kůži

Česká televize natočila v lednu unikátní dokument o elitní bojové jednotce, kterou Česká armáda v posledních třech letech vybudovala v Prostějově. Záznam vznikl během tří natáčecích dnů uprostřed moravských lesů, kde šestá skupina speciálních sil cvičila bojové akce. Jsou to například přepadení objektu obsazeného teroristy v záchranu rukojmích, výsadek z bojových vrtulníků, seskok volným pádem mezi výšky čtyř kilometrů nad zemí nebo přepadení jedoucího vozu pomocí nastražené výbušniny. K takovým operacím se dosud kamery českých televizí nedostaly. V následující reportáži uslyšíte příslušníky naší elitní jednotky, u nichž z pochopitelných důvodů není možné uvést jména.

Z lesů v okolí moravského Prostějova se téměř každý den ozývají výbuchy a střelba. Desítky Čechů se tady už několik let učí přežívat v extrémních situacích. Učí se zvládnout velkou fyzickou a psychickou zátěž, pracovat v týmu, ovládat nejmodernější techniku a nové zbraně. Učí se v tichosti pozorovat nepřítele, rychle zachraňovat rukojmí. Učí se neomylně ničit a zabíjet. Česká armáda z těchto lidí vytvořila elitní jednotku. Takové muž chce Severoatlantická aliance a snad i svět, ve kterém žijeme. Jde o šestou skupinu speciálních sil.

Příslušníci elitní jednotky: Vybral, musím říct, skutečně ty nejlepší, kteří se dají vybrat. To výběrové řízení trvá více než sedm dní. Jde o psychotesty, tělesnou zdatnost, samozřejmě zdravotní stav a pak zkoušíme lidi v zátěžových situacích.

Redaktor (Filip Šedivý): Naposledy se ke speciálním silám hlásilo dvě stě zájemců, ale zátěžovou zkouškou prošlo jen osm. Ti se dočkali elitního výcviku, který se podobá tréninku britských protiteroristických sil SAS nebo speciální americké pěchoty Rangers. Právě SAS už britská vláda nasadila do bojů v Afghánistánu, kde nadále pokračuje hledání posledních skupin teroristické sítě Alkaida. Řada mužů z šesté skupiny už má zkušenosti z mírových misí na Balkáně. Někteří v Afghánistánu doprovázeli vojenskou nemocnici. Čeští vojáci mohou být nasazeni do přímého boje, do války.

Příslušníci elitní jednotky: Je to vlastně extrémní činnost veškerá. Je to náročné psychicky, fyzicky. Sáhnete si na dno svých sil, můžete zjistit, na co máte a na co nemáte. Je to prostě taková zkouška, co člověk dokáže.

Příslušníci elitní jednotky: Je to týmová práce. Je důležité, aby lidé se velmi dobře znali. Samozřejmě každý ovládá něco jiného a hodně dbáme i na to, že hodně lidí má i původní profesi. Lidi pracují v týmu a každý člověk musí vědět, že všichni ostatní pro něj udělají maximum i v nasazení vlastního života, aby ho dostali z potíže, aby ho zachránili.

Příslušníci elitní jednotky: Musí být snad ještě víc než kamarádi, protože tato práce opravdu vyžaduje specifický přístup lidí jak v práci, tak i v civilním životě. Je to takové zvláštní asi pro civila dost nepochopitelné. Pokud jde o finance, tak jsme na tom velice dobře, to si nikdo neztěžuje, ale i tak si myslím, že tohleto je spíš koníček, musí to být koníček. Musí ten kluk to mít rád tu práci, protože jinak se to dělat nedá. Pokud ten člověk to nedělá naplno na sto procent s tím, že ho ta práce baví, a kouká jenom na peníze, tak to nemá cenu.

Redaktor (Filip Šedivý): Extrémní fyzická a psychická zátěž či nedostatek spánku, takovým vlivům jsou vojáci vystaveni. Osmdesát procent zájemců se k jednotce nedostane, další jsou vyřazeni během výcviku. Ve speciálních silách lze zůstat maximálně deset let, pak tělo odchází jako u vrcholového sportovce.

Příslušníci elitní jednotky: Jsou těžké chvilky, my tomu říkáme chrčet. Není jich málo, ale zase to člověka nezabije, ty člověka posílí.

Příslušníci elitní jednotky: Práh bolesti určitě se určitým způsobem může posunout. Každopádně každý to asi zná, jsou návykové látky, drogy, alkohol, které bolest posouvají. Určitě má vliv i stres, únava a promrznutí nebo naopak přehřátí, ale jak říkám, bolest je individuální věc. Nejde o to bolest potlačit, když vám někdo bolest chce udělat, tak vám ji udělá, a jde o to, abyste s ní dokázali pracovat a byli připraveni na to, že ta bolest přijde.

Příslušníci elitní jednotky: Lék na všechno podle mě je humor.

Příslušníci elitní jednotky: Je to práce a tam rozhodují za mě nadřízení a já plním.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: fiš
Spustit audio

Více z pořadu