Jágr po dvaceti letech obnoví spolupráci s Milanem Novým

20. srpen 2011

Jaromír Jágr se chystá k návratu na kladenský led. Ne, že by vypověděl smlouvu s Philadephií, ale nemůže chybět při oslavách ikony československého hokeje - 27. srpna totiž připravil exhibici Milan Nový. K šedesátinám chystá zápas, který vyšperkuje svou účastí řada hokejových osobností.

Pro Jaromíra Jágra nebude návrat na kladenský led jistě ničím výjimečný. Klub vlastní a navíc s extraligovým týmem pravidelně trénuje. Je logické, že podobnou akci spojenou s významným životním jubileem si nemůže nechat ujít.

"Bude to zajímavá akce, i loni jsem absolvoval jednu podobnou, kdy se v Litvínově loučili Jirka Šlégr s Robertem Reichelem. Letos je to na počet Milana Nového, který slaví šedesátiny, sejde se spousta vynikajících hráčů, bývalých i současných," přiblížil Jágr podobu exhibice.

Stačí se podívat na aktuální soupisky, kde nechybí například Petr Bříza, Jiří Bubla, Milan Chalupa, Vladimír Martinec, František Kaberle, Martin Procházka, Pavel Patera nebo Otakar Vejvoda. A na střídačkách takové osobnosti jako Karel Gut, Jan Havel, Bohumil Prošek, František Pospíšil nebo František Kaberle satrší. Lákadlem pak bude obnovená spolupráce dvojice Nový - Jágr.

"Vypadá to, že se znovu sejdeme po dvaceti letech v jedné pětce," směje se Jágr.

Milan Nový vévodí střeleckým tabulkám československé hokejové historie. Není divu, že právě on výrazně ovlivnil Jaromíra Jágra v jeho začátcích.

"Začínali jsme spolu, byl to můj první rok. Trenér udělal tuto změnu během pár zápasů, takže nastupovala lajna Jágr-Nový-Mach. Mně bylo šestnáct, Mírovi Machovi devatenáct a pan Nový se vrátil z angažmá v zahraničí a dohrával v té době ještě v československé lize. Pro mě to byl neskutečný zážitek, určitě jsem se od něj naučil spoustu věcí," vzpomíná Jaromír Jágr, který skutečně u Milana Nového použil oslovení "pan".

Vykání přešlo v tykání, teď tyká Jágr všem

"V té době to byla samozřejmost, my mladí jsme přišli do kabiny, říkali jsme dobrý den a všem vykali," popisuje Jágr své začátky v Kladně.

Ale čas běžel a Jágr vyrostl v nejlepšího hráče planety. Vykání pomalu přešlo v tykání. Všem, kteří se v blízkosti muže s číslem 68 na zádech pohybují.

"Zvykl jsem si na to z Ameriky (smích). Máte pravdu, hodně lidem tykám (smích). Je pár výjimek, kterým vykám, ale tykání je pro mě jednodušší. A vůbec mi nevadí, když mi lidi tykají," říká opět s úsměvem Jaromír Jágr.

Exhibice u příležitosti 60. narozenin Milana Nového se uskuteční 27. srpna na kladenském zimním stadionu a není divu, že lístky mizí závratnou rychlostí.

autoři: ala , ppe
Spustit audio