I z obyčejné smaženice můžeme udělat honosné jídlo, upozorňuje mykolog
S oteplováním se v Česku objevují ve větším množství houby, které rostly především na jih od hranic. „Rostou u nás lanýže,“ potvrzuje amatérský mykolog Oldřich Jindřich. Dobře také ví, že spíše než kapesní atlas hub si lidé do lesa berou mobil s aplikací. „Ty nejjedovatější a nejznámější houby by to mělo celkem spolehlivě určit. Ale někdy se stává, že houby jsou atypické a přes fotografii je nelze určit,“ říká mykolog, který houby také fotí a připravuje z nich různé pokrmy.
Související
-
Dvě ženy z Olomoucka prorazily ve Švýcarsku sběrem hub a vyráběním houbových delikates
Dvě profesionální houbařky ze švýcarského údolí Emmen původem z Moravy na svojí zálibě postavily živnost.
-
Houby mají nejrůznější léčivé účinky, užívejte je jako prevenci, doporučuje mykolog
Inženýr Ivan Jablonský je mykolog působící na České zemědělské univerzitě. Co dělá s houbami sucho? Proč jsme vyhlášenými houbaři? A jak nám houby mohou být prospěšné?
-
Tipy na víkend. Hledáte inspiraci? Vyberte si výlet na mapě všech krajů
Ještě nevíte, kam se od pátku do neděle vydat za kulturou, památkami, za sportem nebo do přírody? Podívejte se, co zajímavého se chystá blízko vás.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.