I s vrozenou oční vadou lze učit tělocvik a věnovat se sportu. Důkazem je Patrik Hetmer z Luhačovic

Člověk s handicapem dokáže mnohdy víc, než zdravý člověk. Důkazem je Patrik Hetmer, učitel a paralympijský reprezentant.

Ačkoli má Patrik Hetmer z Luhačovic od narození oční vadu, učí na základní škole a jako lyžař se připravuje na paralympiádu. Kvůli přípravám na paralympijské hry si nyní jako učitel domluvil zkrácený pracovní úvazek.

Povoláním je učitelem zeměpisu a tělocviku a učí ve Zlíně na základní škole, která symbolicky nese jméno Emila Zátopka. Vysokou školu vystudoval, aniž by někdo věděl, že má nějaký hendikep.

Kvůli oční vadě potřebuje traséra – člověka, za kterým jede a od kterého dostává přes interkom instrukce.

Patrik Hetmer se zúčastnil i předchozích paralympijských her. Je bronzový medaililsta v obřím slalomu na MS 2015, účastník paralympijských her 2014 a 2018 v Pchjongčchangu, odkud přivezl osmé místo ve slalomu a šesté místo ve sjezdu.

Jak s oční vadou zvládá pracovat u tabule při zeměpisu nebo v tělocvičně, když kolem létá míč?  Kde se bude připravovat na pekingskou paralympiádu? Zeptali jsme se přímo Patrika Hetmera.

Centrum vodních sportů z letních her poslouží i během zimní olympiády v Pekingu v roce 2022

Zimní paralympijské hry 2022

Zimní paralympijské hry 2022 se budou konat v čínském Pekingu. Slavnostní zahájení proběhne 4. března 2022, ukončení se pak uskuteční 13. března 2022.

Spustit audio

Související