Houbaři zpozorněli, začali brousit nožíky a chystat koše. Deště dávají naději na zajímavé úlovky

27. srpen 2022 21:09

Deště, které v Královéhradeckém kraji trvají už několik dní, dělají radost houbařům. Teplo a vlhko, to jsou podmínky, které se houbám líbí. Jak se ale přesvědčil reportér Tomáš Lörincz, který se vypravil do Krkonoš, zatím to ještě není úplně ono. Nalézt se daly především hodně staré hřiby hnědé.

Čtěte také

Tohle jsou místa, kam obyčejně chodí člověk na hřiby smrkové, zatím ale nebyl k vidění ani jeden. Zato další starší plodnice hřibu hnědého, přišel jsem pozdě. A nebo zase naopak brzy, pokud to člověk vezme s ohledem na další nové houby. Teď tady ale zatím po nich není ani stopa.

„Na hřibovité houby se skutečně můžeme těšit až nějaké dva či tři týdny po dešti. Nicméně jsou místa, kde pršelo již před nějakým časem. Například teď v úterý jsem byla v Orlických horách, kde jsem sama našla pět druhů hřibovitých hub. Takže na houbovou polévku už by se bez problému nasbíralo,“ říká mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

Čtěte také

Tedy aktuálně se vyplatí na houby vyrazit spíše do vyšších poloh našeho regionu.

Ten, kdo zvolí les v nížinách, tak má zatím víc smůly, jako třeba Lenka z Trutnovska. „Houby zatím nerostou, vypadá to, že snad až za pár dnů. Teď se najde sotva pár kousků, opravdu je to spíš jen na procházku lesem.“

Srážek ale za poslední dny napadlo docela hodně, tedy naděje, že houby v brzké době porostou ve větší míře, určitě existuje.

Čtěte také

A navíc je podle Terezy Tejklové příznivá i předpověď počasí. „Podle meteorologů by se teď měly častěji objevovat bouřky a co se teplot týče, tak hlásí sice letní teploty, ale právě bouřky mohou teploty vždy trochu srazit. A na to jako by houby trochu čekají a chtějí pak vyskočit ven.“

Dá se tedy očekávat, že v první polovině září by se houbaři v Královéhradeckém kraji mohli dočkat příslovečných houbařských žní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související