Hokejový klub Piráti Chomutov sestoupil z extraligy. Přijde zřejmě o část financí od města

9. květen 2019 15:24

Zadlužený hokejový klub Piráti Chomutov bude splácet svoje závazky ještě dva až tři roky. Odhaduje to jeho nový majitel. Piráti sestoupili do první ligy a dluží nejen hráčům, ale i městu.

Chomutov dotoval hokej miliony korun ročně, teď ale zřejmě tuto podporu sníží. Víc peněz by naopak mohly dostat chomutovské basketbalistky.

„Memorandum o podpoře vrcholového sportu obsahuje i u hokejového klubu klauzuli o tom, že prostředky přiřknuté memorandem jsou vázány na úúčasti v extralize dospělých,“ konstatuje náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Než usedl do křesla náměstka primátora, byl vysokým funkcionářem hokejového klubu a název Piráti sám vymyslel. Na zastupitelstvu města bojoval za finanční podporu extraligového týmu dospělých. Vzniklo tak memorandum, které zavazovalo město k dotaci 12,5 milionu korun ročně. To už ale neplatí.

Piráti nejsou v extralize a klub změnil i majitele. Je jím Milan Soukup. S městem ještě jednat nezačal, doufá ale, že město podporu nesníží. David Dinda ale říká, že na sestup do nižší soutěže město, co se týká finanční podpory, reagovat zřejmě bude.

„Ta částka byla, alespoň pro mě, odvislá od dobrého jména, které městu ten hokejový klub dělal. Na to by se mělo také finančně reagovat,“ konstatuje.

Hokejový klub dluží peníze hráčům i městu. Nový majitel klubu Milan Soukup chce dluhy vyrovnat. Odhaduje, že se po ekonomické stránce podaří Piráty Chomutov ozdravit do dvou až tří let.

Zároveň chce také debatovat s městem o jiném modelu podpory. Například takovém, aby dotace od města klub nemusel městu zpátky vracet formou nájmů za halu nebo pronájem ledu.

Přidáno by mohly dostat například chomutovské basketbalistky

Chomutovští hokejisté sestoupili, naopak tamní basketbalistky získaly licenci pro účast v nejvyšší basketbalové lize.

Doposud město basketbalový klub podporovalo částkou do jednoho milionu korun. Účast v nejvyšší soutěži ale klub vyjde na zhruba tři až čtyři miliony korun ročně. Financování si chce klub sehnat přednostně z jiných než městských zdrojů.

„Máme zatím strategii, že to musíme zajistit vlastními prostředky,“ potvrzuje jeden z majitelů klubu, Jakub Kadlec.

Náměstek David Dinda z hnutí Nový Sever ale očekává, že basketbalový klub bude o navýšení podpory s městem jednat: „Pokud na tom bude politická shoda a bude se vybírat v rámci jednoho sportu a jiný sport by tu podporu potřeboval o něco vyšší, tak předpokládám, že zástupci Levhartů to otevřeně řeknou a přijdou o tom jednat.“

O změnách ve financování sportu v kategorii dospělých budou chomutovští zastupitelé jednat buď v červnu anebo po prázdninách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související