Hokejová legenda František Pospíšil slaví osmdesátku. Začínal na kluzišti rodné Unhoště

2. duben 2024

Tři olympijské medaile a devět z mistrovství světa, včetně tří zlatých. To je jen strohý výčet úspěchů hokejového obránce Františka Pospíšila. Kapitán mistrů světa z domácího šampionátu z roku 1972 slaví osmdesáté narozeniny.

"To publikum, kterému jsme už mockrát poděkovali, bylo fantastický, všichni nás hnali dopředu," vzpomínal před časem jeden z nejlepších hokejových obránců naší historie František Pospíšil.

Narodil se 2. dubna 1944 v Unhošti u Kladna, kde v dětství začal s hokejem. Velmi brzy se dostal do kladenského týmu. S Kaberlem, Novým, Novákem a dalšími spoluvytvářel generaci, která dovedla Kladno k pěti titulům a zároveň se stala základem reprezentace. Ta na konci šedesátých a hlavně v sedmdesátých let minulého století získala tři olympijské a devět medailí z mistrovství světa.

"V roce 1972 to mužstvo krystalizovalo, v něm jsme byli pohromadě s malýma výjimkama asi šest let a doplňovalo se jen o mimořádný talenty, například Ivana Hlinku, Láďu Martince. To byli hráči, kteří do prvního titulu ještě ani moc nezasáhli, ale už byli součástí mužstva a sbírali zkušenosti," doplňuje Pospíšil. 

František Pospíšil, Gusta Havel a reportér Radiožurnálu František Kuna

Právě on byl prototypem moderního obránce. "Jeho způsob hry je skutečně velmi kvalitní, pro mužstvo nesmírně účelný tím, že dokáže tvořit hru zezadu. Patří k málo obráncům u nás v republice, kteří jsou natolik technicky vyspělí, aby dokázali podržet kotouč, včas přihrát a za druhé je cenný pro mužstvo svým přístupem z pozice kapitána, svým kamarádstvím, tím, jak dokáže udělat, jak se říká, partu a tím, že každému staršímu či mladšímu vždycky dobře rozumí," popisoval v roce 1975 pro Český rozhlas Františka Pospíšila tehdejší trenér československé reprezentace Karel Gut.

Možná právě tyto vlastnosti ho předurčily i pro trenérskou práci, ve které rovněž sbíral úspěchy, a to nejen na lavičce Kladna. Juniorskou reprezentaci dovedl ke třem stříbrným a jedné bronzové medaily z mistrovství světa. 

František Pospíšil (vlevo) a Milan Nový. Jejich čísla (11 a 6) visí u stropu haly

V roce 1999 byl zapsán do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace a od roku 2008 je i členem Síně slávy českého hokeje. Jeho dres s číslem 11 byl v roce 2014 vyřazen na kladenském zimním stadionu. Jeho číslo už v klubu Rytířů nikdo používat nebude. 

autoři: Petr Kadeřábek , jum
Spustit audio