Hokejisté se chystají k cestě do Kanady na MS

24. duben 2008
Zblízka

Mistrovství světa v hokeji se teď bude věnovat Dopolední Radiožurnál. To začíná v Quebecku a Halifaxu příští pátek. Čeští reprezentanti ale budou v Kanadě, konkrétně v Montrealu, pobývat už od tohoto pátku, a to v rámci závěrečné přípravy na šampionát. Jak to udělat, aby všechno měli připraveno okamžitě, jakmile na závěrečné soustředění před turnajem dorazí, na to se zblízka podíval reportér Filip Šedivý.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Přesun veškerého nádobíčka pro hokejisty takzvaným cargem se začal chystat už pár měsíců dopředu.

František VORÁLEK; firma zajišťující letecký transport nadměrných nákladů:
V podstatě jsme to připravovali, nebo začali jsme na tom pracovat už někdy v prosinci minulýho roku a ty přípravy se tak nějak průběžně táhly. Až teďko poslední tři týdny jsme na tom začali pracovat víc jako intenzivně.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Říká František Vorálek z firmy, která zajišťuje letecký transport nadměrných nákladů. Ten, který putuje přes Atlantik s nápisem Czech Hockey Team, dávali dohromady maséři národního mužstva.

Petr BÍLEK; reprezentační masér a kustod:
Víme, co už vozíme. Je to každej rok stejný. Takže jsme to měli vlastně připravený koncem března a čekali jsme jenom, až skončí turnaj v Liberci, abysme vlastně přes noc zabalili a jeli ráno na letiště.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Což se stalo dodal reprezentační masér a kustod Petr Bílek. Ze dvou velkých dodávek bylo vyloženo skoro sedmdesát různých krabic a ty pak zase naloženy na dvě velké palety, které půjdou do letadla. Celkem jeden a půl tuny nákladu. Takového, jaký se balí každý rok.

Pavel VLAŠIC; reprezentační masér:
Akorát jsme museli, co se týče brusek, kávovarů a nějakejch těch fénů a sušičů a takových, tak jsme museli přibalit nějaký trafa, protože tam je to všechno vlastně na sto deset, takže museli jsme to tomu přizpůsobit. Ale už z dřívějška, když jsme jezdili do Kanady na nějaký akce, tak jsme si nakoupili nějaký ty fény, takže ... nějaký ty přístroje máme na těch sto deset.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Doplňuje druhý ze sehraného dua masérů hokejové reprezentace Pavel Vlašic. A samozřejmě nemohly chybět tradiční záležitosti české filmy na DVD a hlavně oblíbené Tatranky.

Petr BÍLEK; reprezentační masér a kustod:
Hlavně Tatranky, protože česká sušenka ... hlavně kluci v Americe, co hrajou NHL, pak si na ní rádi pochutnaj. Čili toho máme dost. Doufáme, že to projde, protože jak se ví, do Kanady by se nemělo správně nic vozit. Ale zabalili jsme prostě všechno český, dobrý, kam Tatranky patřej. Plus filmy. Takže si myslíme, že jako z masérskýho hlediska jsme připravený, vybavený, jak to má bejt.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Historicky první světový šampionát konaný v Kanadě přepravu materiálu prodražil oproti minulým letům, kdy se po Evropě dal náklad dopravit po silnici. Ale nikdo proto maséry neomezoval.

Pavel VLAŠIC; reprezentační masér:
Jede to tím cargem, takže ani nám nikdo nic nemusel říkat. Prostě my víme, co máme zabalit. Bez toho neodjedeme.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Všechno tedy bylo sbaleno, sepsáno k celním prohlídkám a mohlo se vyrazit směr Montreal. Ale ne, letadlem ještě ne říká František Vorálek.

František VORÁLEK; firma zajišťující letecký transport nadměrných nákladů:
Bohužel ty přímý lety, co byly dřív, tak ty už nejsou. Využíváme teda spoje přes Curych s tím, že se to z Prahy odpraví do Curychu vlastně náhradní leteckou dopravou, to znamená kamionem speciálně vybaveným pro tady tu zásilku.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Po cestě kamionem do Curychu a pak nákladním letadlem do Montrealu by měl náklad vybavení pro hokejovou reprezentaci pro zdárný průběh závěrečné přípravy a pak samotné mistrovství světa dorazit na místo ve čtvrtek. Petr Bílek už na něj bude na místě čekat.

Petr BÍLEK; reprezentační masér a kustod:
A doufáme, že takhle když to jde přes to cargo, že by neměl bejt problém vůbec žádnej.

Filip ŠEDIVÝ; redaktor:
Snad nebude a až v sobotu naši hokejisté dorazí do kabiny v jedné z montrealských hal, bude na ně čekat kompletně připravená a vybavená šatna.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: fiš
Spustit audio