Hokejisté Plzně zvládli sedmý duel proti Litvínovu a v semifinále se utkají se Slavií

20. březen 2013

Hokejisté Plzně jsou posledními semifinalisty Tipsport extraligy. V sedmém duelu zdolali Litvínov 4:3 a stejným poměrem vyhráli i celou sérii. V semifinále se Škoda utká s pražskou Slavií. Druhou dvojici tvoří Zlín a Třinec.

Plzeň zvládla i čtvrtý sedmý zápas v historii play off a semifinále si zahraje podruhé za sebou. Se Slavií se ve vyřazovacích bojích naposledy utkala v roce 2009, kdy prohrála 1:4 na zápasy. Litvínov naopak čeká na postup do semifinále od roku 2000.

Rozhodující zápas začaly oba týmy opatrně, šance přinesly až přesilovky. Nejprve si ji zahrál Litvínov, poté měla tři početní výhody za sebou Plzeň. Využila až tu poslední, 37 sekund před koncem první třetiny skóroval Slovák. Ve 24. minutě ale vyrovnal v přesilovce Sklenička. O čtyři minuty později hráli domácí minutu a půl v pěti proti třem a dvojnásobnou výhodu využili díky výborné trefě Jana Kováře.

Přesilovku znovu zužitovali i hosté, faul St. Pierra potrestal ve 32. minutě po skvělé souhře Viktor Hübl. O tři minuty později tvrdě atakoval Hollweg litvínovského Gulu a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Poté šel na trestnou lavici i Kašpařík a hostům se naskytla dvouminutová přesilovka pět na tři. Ve 39. minutě ji využil Posmyk a poslal Litvínov poprvé v zápase do vedení.

Plzni výborně vyšel vstup do třetí třetiny, už po 53 sekundách vyrovnal Kašpařík. Kovář mohl vrátit domácím vedení, ale tečovanou střelu Francouz zlikvidoval. Obrovské šance měli poté hosté - nejprve nevyužili závar v domácím brankovišti, poté neproměnil Martynek své sólo, Kubát trefil z dorážky tyčku. V 52. minutě přišel trest, kdy Slovákovu střelu tečoval za Francouzova záda Johnson.

Šanci na vyrovnání poté zmařil Litvínovu faulem vysokou holí Trávníček, který dostal čtyřminutový trest. Hned po jeho návratu navíc zamířil na trestnou lavici i Zeman a Verva už na vyrovnání neměla čas.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 7. zápas:

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 4:3 (1:0, 1:3, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Slovák (Vlasák, Vampola), 28. Jan Kovář (J. Jeřábek, Martin Straka), 41. Kašpařík (Dvořák, Vlasák), 52. Johnson (Slovák, Martin Straka) - 24. Sklenička (Kubát, Ručinský), 32. Hübl (Lukeš, Ručinský), 39. Posmyk (Martynek, Hanzl). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:9, navíc Hollweg (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 7992. Konečný stav série: 4:3

Plzeň: Mazanec - Slovák, J. Jeřábek, Mozík, St. Pierre, Boháč, Frolo - Johnson, Martin Straka, Jan Kovář - Lev, Vampola, Pletka - Petruška, Kašpařík, Vlasák - Hollweg, T. Sýkora, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar

Litvínov: Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Sklenička, Posmyk - Martynek, Hübl, Lukeš - J. Černý, Hanzl, Ručinský - Trávníček, Piroš, R. Pšurný - od 25. navíc Baláž, Lapšanský, Gerhát. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol

autor: ala
Spustit audio