Hokejisté Mladé Boleslavi vyhráli v Plzni 3:2, ve čtvrtfinále extraligy je čeká vítěz základní části, Hradec Králové

18. březen 2022 06:40

Hokejisté Mladé Boleslavi zvítězili v rozhodujícím pátém utkání předkola play off extraligy v Plzni 3:2 a ve čtvrtfinále je čeká vítěz základní části Hradec Králové. Bruslařskému klubu získali náskok 3:1 Oscar Flynn a Miloš Kelemen, za Západočechy už jen snížil v 51. minutě v přesilové hře pěti proti třem Jan Schleiss. Bruslařský klub začne čtvrtfinálovou sérii na východě Čech v sobotu od 19.00.

Mladá Boleslav se představí ve čtvrtfinále potřetí za sebou a navíc jej měla hrát i v roce 2020, kdy však bylo play off kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Plzeň se loučí v předkole podruhé za sebou, loni vypadla rovněž po 5. místě v základní části s Olomoucí 0:3 na zápasy.

Bruslařský klub se musel obejít bez zraněného útočníka Matyáše Kantnera, který v Mladé Boleslavi hostuje právě z Plzně. Do sestavy se naopak vrátil forvard Jan Stránský, přesto hostující kouč Radim Rulík točil jen jedenáct útočníků.

Hned při úvodním střídání prověřil hostujícího gólmana Krošelje Mertl, ale v úvodní části byli jinak aktivnější Středočeši, kteří měli i výhodu dvou přesilových her. Při Graňákově vyloučení v polovině úvodní části pálil nebezpečně Ševc a potom od modré čáry Lintuniemi.

Největší šanci domácích měl ve 14. minutě Schleiss, který uspěl za brankou v souboji s Jánošíkem, vybruslil do střelecké pozice, ale Krošelj puk vyrazil. V čase 14:45 se radovali hosté. Šťastný zpoza branky našel bekhendem nepokrytého Kotalu, který zblízka otevřel skóre.

V úvodu druhé části se Plzeň ubránila ještě 10 sekund ve zbytku trestu za příliš mnoho hráčů na ledě a Krošelje pak prověřil z levého kruhu Blomstrand. Ve 25. minutě po Graňákově střele propadl mladoboleslavskému gólmanovi puk, ale hosté jej stihli odvrátit. Pak neměl přesnou mušku Lang.

Při Kelemenově vyloučení domácí obléhali Krošeljovu branku, ale Bruslařský klub odolal. Slovenský útočník se ale při návratu z trestné lavice dotknul puku v době, kdy ještě nestál na ledě a šel pykat znovu. A Plzeň tuto přesilovku už využila. Čerešňák nabil na hranici pravého kruhu Bulířovi a kanonýr Plzně se trefil přesně na bližší tyč.

Plzeň byla nadále aktivnější a Mladá Boleslav zahrozila poprvé ve druhém dějství až ve 34. minutě, kdy Svoboda musel krýt pokusy Šťastného a Fořta. Ve 37. minutě mohl otočit stav při Fořtově vyloučení Mertl, ale jeho střela z pozice mezi kruhy gól nepřinesla.

Osm sekund před koncem početní výhody vysekl Kodýtek Lunterovi hokejku a Mladá Boleslav v přesilovce udeřila. Nejdříve sice Najman po Pláňkově střele netrefil prázdnou branku, ale 51 sekund před koncem druhé třetiny už se po Bičevskisově ráně přes obránce trefil z dorážky Flynn. Dočkal se tak ve 25. zápase extraligového play off v kariéře první branky.

V úvodu třetí třetiny po Čerešňákově střele nepřekonali Krošelje Mertl ani dorážející Dzierkals. Ve 47. minutě se radovali naopak hosté. Ševc získal ve středním pásmu puk, Kelemen si najel na pravý kruh a svým pátým gólem v sérii zvýšil na 3:1.

V 50. minutě byl při Fillmanově trestu v šanci Mertl faulovaný Jánošíkem a v přesilové hře pěti proti třem vykřesal Indiánům naději Schleiss. Bez hokejky v té době navíc byli i bránící Lintuniemi a Bičevskis. Další snaha Indiánů ale už byla marná.

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápas:

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Bulíř (Čerešňák), 51. Schleiss (Čerešňák) - 15. Kotala (D. Šťastný), 40. Flynn (Bičevskis, Kotala), 47. Kelemen (Ševc). Rozhodčí: Lacina, Šír - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. Diváci: 5167. Konečný stav série: 2:3.

autoři: Vladislav Janouškovec , iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio