Hokejisté a hokejistky bojují o místa v týmu Masarykovy univerzity

Více než čtyřicet hokejistů i hokejistek bojuje o 25 míst v nově vzniklém týmu Masarykovy univerzity. Skupina se v těchto dnech pravidelně schází na ledové ploše. Zakladatelé nového klubu nabídli možnost zabojovat o místo v týmu všem studentům vysokých škol, nejen Masarykovy univerzity.

Mantinely praskají při tom, jak zájemci bojují o dres Masarykovy univerzity. Vše pozorně sleduje Josef Novák. Bývalý brankář druholigové Techniky Brno, který patří k zakladatelům týmu a má roli asistenta trenéra.

„Chceme od nich vidět hlavně nějaké herní myšlení, jak jsou schopní vyrovnat se s různými herními situacemi. To je takový základ, protože kondice se dá potom dohnat. Takže především to myšlení, technika a takové věci,“ říká.

Zájemců o místo v novém týmu se přihlásilo přes čtyřicet, vyvolených bude pětadvacet. Šanci ukázat se dostal každý, kdo projevil zájem.

Čtyřicítka hokejistů a hokejistek bojuje o 25 míst v novém týmu HC Masaryk University

„Pozvali jsme každého. Ten ‚try out‘ si může každý zkusit. Nikdo neví, kde se může objevit potenciální hvězda. Z toho co jsem viděl, tak jsme udělali dobře. Fakt ti kluci jsou šikovní a myslím, že to bude mít dobrý směr,“ pochvaluje si Novák.

Na ledě se tak na přípravném soustředění prohání i dvě dívky. V růžových tkaničkách a s páskou na hokejce stejné barvy si nelze nevšimnout Kateřiny Světinské. V minulé sezoně hrála za ženský tým v Brně, do té doby ale byla zvyklá hrát s muži v Kroměříži.

Čtyřicítka hokejistů a hokejistek bojuje o 25 míst v novém týmu HC Masaryk University

„Konkurence je velmi vysoká, nahrávky jsou tvrdé a hrát mezi profíky? Je to velmi náročné. Pořád je to hokej. Sem tam bylo vidět, že mě u toho mantinelu nezabijou, že si lehce přibrzdí. Ale jinak do toho jdou naplno. Bruslařsky stačím některým, silově mám docela problém. Tak uvidíme, jak se to poddá. Zamakám a třeba to vyjde,“ uvědomuje si hokejistka, že se musí prosadit v konkurenci hráčů, kteří si vyzkoušeli i třeba druhou nejvyšší českou soutěž. Podle trenéra Nováka není bez šance na místo v týmu.

„Je to fajn, že holky se nebojí to zkusit. Jde vidět, že jsou šikovné. Samozřejmě trochu jim chybí kila, ale uvidíme, jak se s tím poperou dál,“ dodává Novák.

Na výběrový kemp přišel i útočník Jan Vaverka. V mládeži hrával za Kometu Brno, poté šel do Norska, kde si vyzkoušel tamní nejvyšší soutěž. Pak na dva roky soutěžní hokej opustil.

Čtyřicítka hokejistů a hokejistek bojuje o 25 míst v novém týmu HC Masaryk University

„Nešla pro mě skloubit vrcholová úroveň se školou. A Pepa mi nabídl, že tady v té soutěži by to skloubit šlo. A mě hokej pořád baví, takže jsem moc dlouho neváhal,“ konstatuje útočník.

Po dvou letech bez pravidelného tréninku však Vaverka měl na ledě co dělat, aby ostatním stačil.

„Osobně mě to hodně překvapilo. Myslím si, že to byla hodně slušná úroveň. Určitě vyšší, než jsem očekával. Přiznám se, že jsem zaostával fyzicky. A myslím si, že určitě bude z čeho vybírat a sestavíme kvalitní tým,“ hodnotí možnosti Vaverka.

Evropská univerzitní soutěž začíná na konci září. K financování náročného cestování po celém kontinentě si chtějí vysokoškoláci pomoct i sbírkou na internetu. Můžete si od nich koupit třeba hokejku Martina Erata z olympiády v Turíně nebo podepsaný dres současných extraligových mistrů z brněnské Komety.

autor: dan
Spustit audio