Hokej se hraje i pod vodou. Je to úžasně kolektivní sport, „sólíčkářům“ dojde vzduch, popisuje kapitán budějovického týmu

26. září 2023

Z tréninkových vod britských armádních potápěčů, kteří si chtěli zpestřit volný čas, do zemí Commonwealthu a odtud do celého světa se za posledních sedmdesát let rozšířil sport, jemuž se dříve říkalo Octopush (protože se hrál v osmi lidech). Dnes je to jednoduše podvodní hokej a dobývá i české bazény.

Hráčů už je na každé straně šest, hraje se s olověným pukem potaženým pryží, hokejkami o velikosti vařečky, ploutvemi, šnorchly a potápěčskými brýlemi.

V Českých Budějovicích se podvodnímu hokeji věnují už tři generace plavců. Současným kapitánem týmu Serrasalmus je biolog Jiří Rychta, jedním z hráčů muzejník Václav Holas. Oba o existenci netradičního sportu také dlouho nevěděli.

Jiří Rychta a Václav Holas, hráči podvodního hokeje z českobudějovického týmu Serrasalmus

Jiří ho jako závodní plavec objevil při studiích v Českých Budějovicích, Václav na něj náhodou narazil při dnech otevřených dveří Jihočeské univerzity. Jak říká, první trénink je náraz, ale jakmile se dostanete k puku, vodní hokej je váš. A vy jeho.

„Úžasné na tom sportu je to, že je hodně kolektivní,“ připojuje se Jiří Rychta, „oproti standardním sportům se nemůže stát, že byste tam měli nějakého sólíčkáře, který si dělá tríčky, dojede si sám do brány a dá si góla. To jde ve fotbale, ale tady každému dojde vzduch,“ směje se.

Šestičlenná sestava je rozdělena na útočící, středovou a obrannou řadu. Klasický brankář v podvodním hokeji chybí. Branku, která má podobu úzké štěrbiny, hájí všichni tři obránci. „I nováček může účinně bránit zkušeného hráče, protože mu zacloní a ten ho musí objet. A mezitím mu dojde vzduch, takže aby posunul hru dál, musí ji rozehrát, musí ji tvořit,“ pochvaluje si kapitán.

K podvodnímu hokeji patří i buly, v toto případě equal puck. „A je to přesně o tom. Všichni se seřadí nad pukem, který leží na dně, a se signálem se vrhnou na dno. Kdo je první u puku, ten ho získává a rozehrává,“ popisuje Jiří Rychta, který se věnuje i teorii podvodního hokeje a trenérství.

Underwater hockey, čili podvodní hokej, se hraje na patnácti až pětadvacetimetrovém „hřišti“, v hloubce dva a půl metru. Pohyb s ploutvemi je rychlý, a tak nad pravidly i bezpečností bdí trojice rozhodčích přímo v bazénu a hlavní sudí na břehu.

„Modré pásmo, červenou čáru nebo zakázané uvolnění nemáme. Hokejkou a pukem podobnost s ledním hokejem víceméně končí,“ usmívá se Jiří Rychta. „Občas ale nastane out, to když je někdo šikovný a vyhodí puk tak vysoko, že skončí za zábranou. Píská se také nedovolené bránění – nemohu třeba zalehnout někoho, kdo plave,“ dodává.

Čtěte také

I další paralely s ledním hokejem nakonec najdeme. „Když někoho trefím pukem, což se nesmí, tak se hra zastaví a jestliže to rozhodčí vyhodnotí jako úmysl, může hráče vyloučit na minutu, na dvě, případně při hrubém porušení pravidel i na celou hru,“ potvrzuje kapitán.

Václav Holas doplňuje, že ráně pukem do hlavy se říká headshot. „Hra se automaticky zastavuje. Většinou to bývá neúmyslné, například na startu hry, kdy je puk na půlce a oba týmy k němu souběžně plavou. Nabuzený nováček, místo aby rozehrál, nebo puk vedl, rovnou vystřelí. Když proti plave soupeř v plné rychlosti, tak může tím pukem dostat. Ale to jsou naprosto výjimečné situace,“ ujišťuje.

„Když podvodní hokej hrajete se správnými lidmi, tak nebezpečný není,“ uzavírá Jiří Rychta.

Celý rozhovor o podvodním hokeji s hráči českobudějovického týmu Jiřím Rychtou a Václavem Holasem si poslechněte online.

Spustit audio

Související