Havlíček: Na kompenzace bude podnikatelům stačit pokles obratu o 30 procent, ale dostanou méně peněz než loni

23. listopad 2021

Vláda v demisi obnovuje některé kompenzační programy pro firmy a podnikatele. Zatímco loni měli firmy nebo živnostníci na pomoc nárok, pokud jim meziročně klesl obrat o 50 procent, letos to bude 30 %. „Jedná se už o několikátou vlnu a firmy jsou v jiné situaci než v roce 2020. Na druhou stranu dostávají podporu o něco menší. Zatímco předtím dostávaly 60 % nákladů, nyní je to 40 %,“ vysvětluje ministr dopravy, průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček z hnutí ANO.

Podpora pro podnikatele i živnostníky

Vláda obnovila program Covid 2021, díky němu můžou firmy dostat 300 korun na každého zaměstnance a den. Dál pak kabinet znovu spouští program Covid Nepokryté náklady. V něm stát podnikům pokryje 40 procent nákladů.

Živnostníci pak budou moct využít kompenzační bonus, tedy 1000 korun denně. A vláda taky obnovila program Antivirus B. Díky němu stát dá peníze firmám, které kvůli pandemii nemají práci pro své zaměstnance. Firmy nebo živnostníci budou mít na pomoc nárok jen v případě, že jim klesne obrat o 30 procent ve srovnání se stejnou dobou roku 2019.

Dostane se pomoc k podnikatelům včas a jak mají při podání žádosti postupovat? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související