Havířov se stává centrem stolního tenisu na špičkové úrovni

31. červenec 2023 12:23

Český stolní tenis se díky Národnímu tréninkovému centru v Havířově stává atraktivní i pro světové hráče. V nejmladším městě republiky se pravidelně pořádají mládežnické šampionáty, na které přijíždí mezinárodní elita. V uplynulých dnech Havířov dokonce hostil i prestižní akci dospělých. V tamní hale se konal mezinárodní turnaj, kteří patří do světového okruhu.

„Letos poprvé pořádáme dva turnaje světového formátu. Česká asociace stolního tenisu patří mezi tu špičku v rámci světa v pořádání akcí,“ říká na úvod předseda České asociace stolního tenisu Nikolas Endal.

Jeden turnaj světové série se v posledních letech koná pravidelně v Olomouci a od letošního roku mají místní organizátoři na starost i druhou akci, kterou je světovka v Havířově s názvem WTT Feeder.

„Tím, že máme takové úžasné podmínky, tak je to o to jednodušší. Světová federace chce pořádat co nejvíce turnajů po celém světě, ale samozřejmě hledá ta nejlepší místa. Takže tady to naše národní tréninkové centrum splňuje podmínky vlastně bezvýhradně. Hala je koncipována tak, abychom tyto velké akce mohli pořádat,“ pokračuje Endal.

Vybudování havířovské haly stálo přes 110 milionů korun a náklady si rozdělili stát, město, kraj i místní klub stolního tenisu. Aréna je od roku 2020, kdy vznikla, největší v republice a trénuje v ní řada reprezentantů jako třeba čerstvá mistryně Evropy ve dvouhře kadetek Hanka Kodetová.

„Určitě záměrem České asociace stolního tenisu je, abychom tady koncentrovali postupně všechny nejlepší hráče a hráčky a vytvořili jim tady maximální možné podmínky k tomu, aby titul mistryně Evropy nezůstal ojedinělý,“ dodává předseda České asociace stolního tenisu Nikolas Endal.

Po organizační stránce tedy není v Havířově moc co vytknout, jen výsledky domácích reprezentantů na právě skončené světovce tolik radosti nepřinesly. Medailí se na turnaji WTT Feeder čeští hráči ani hráčky nedočkali. Nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále.

Spustit audio