Handicapovaní siláci bodovali na mistrovství světa. Slyšet českou hymnu je nejlepší, říká trenér vzpěračů

3. listopad 2022

Nevidomí, hluchoslepí a slabozrací vzpěrači se sjeli v říjnu do egyptské Alexandrie, kde se uskutečnilo mistrovství světa zrakově postižených v silovém sportu. Mezi soutěžícími nechyběli členové 1. Centra zdravotně postižených jižních Čech a vedli si velmi dobře.

Jak připomíná ředitel centra a trenér handicapovaných vzpěračů Jiří Smékal, sportovci musí absolvovat přísnou lékařskou prohlídku, která potvrdí, že mají dané zrakové postižení. Závodníci jsou pak rozděleni do kategorií podle váhy a věku. Vyhlašuje se i vůbec nejlepší vzpěrač, který zvedne nejtěžší závaží v přepočtu na svou váhu.

Titul mistra světa obhájil Martin Biháry, který se připravuje v 1. Centru zdravotně postižených jižních Čech. Byl nejlepší ve váhové kategorii do 90 kilogramů i v kategorii Masters, určené pro sportovce nad 40 let.

„Také jsme se pokusili překonat světový rekord. Martin zvedl 175,5 kilogramu a světový rekord je 183. Během minuty musel nahlásit, že jdeme na 184 kilogramů. Start měl výborný, vystřelil to od hrudníku, ale v polovině dostal krizi, takže to nevytlačil. Ale titul mistra světa měl jistý,“ vypráví trenér Jiří Smékal.

Atmosféra světových závodů byla podle jeho slov ohromující. „Především komentátoři vytvářejí obrovskou show, hraje hudba a nejhezčí pak je, když se podaří obsadit první místo a slyšíte českou hymnu. To je to nejkrásnější, co může být,“ popisuje.

Čtěte také

Pravidla mistrovství nevidomých jsou obdobná jako při soutěžích zdravých sportovců. „Leží na lavici, nohy mají na zemi, ale velkým problémem u handicapovaných je orientace v prostoru. Proto je tu větší benevolence v zakolísání činkou,“ vysvětluje Jiří Smékal.

Pro tělesně postižené, kteří soutěží na úrovni paralympijského sportu, platí pravidla jiná. „To se týká tělesně postižených, vozíčkářů, lidí s amputovanými končetinami. Ti musí mít nohy natažené na lavici, stehna mohou mít přivázaná řemenem a zved činky je velice přísně hodnocen. Na povel musí soutěžící položit činku na hrudník, nesmí ji zanořit do prsou, nesmí s ní zakolísat, musí ji zvednout rovně nahoru, jinak jsou všechny pokusy neplatné,“ připomíná trenér.

Jedním z členů výpravy na mistrovství světa v Egyptě byl i nevidomý vzpěrač Michal Rokůsek. Ve své váhové kategorii do 110 kilogramů skončil na pátém místě, v kategorii Masters byl druhý. Trenéra Jiřího Smékala si pochvaluje. „Je správnej, jak má trenér být. Tvrdej, ale i přátelskej. Je tam správná rovina. Musíme poslouchat, ale o tom to je,“ říká.

Celý rozhovor s nevidomým vzpěračem Michalem Rokůskem i jeho trenérem Jiřím Smékalem si poslechněte online.

Spustit audio

Související