Fitness bojuje se stereotypy, že je jen pro mladé vysportované lidi, říká jeho propagátorka Havrdová

17. září 2022

Až čtvrtina sportovišť po Česku se příští týden zdarma otevře veřejnosti v rámci akce Be Active – Dny Fitness. „Je určena všem, kteří by se chtěli začít hýbat, tedy všem, kteří vnímají, že pravidelný pohyb by měl být součástí každodenního života a že to je nedílná součást péče o vlastní zdraví,“ říká její propagátorka, moderátorka pořadu Sama Doma Jana Havrdová. Jak veřejnost ponouká k rozšíření pohybových aktivit?

Máte radu, jak začít? Myslím začít tak, aby člověk vydržel.

Myslím že začátkem je, aby si člověk udělal základní monitoring toho, co přes den dělá: chodím, plavu, pracuji na zahrádce, chodím se psem, jezdím na kole, protože to je můj dopravní prostředek, jdu ven s vnoučaty, doprovázím je na hřiště...

Čtěte také

To všechno by se mělo nějakým způsobem monitorovat a potom si říct, kde můžu přidat. Přidám kroky, nebudu jezdit výtahem, budu chodit pěšky. Zaparkuji auto dál od samoobsluhy, udělám víc kroků a s tím vozíkem to není žádný problém. A takto postupnými dílčími kroky přidávám pohyb do svého života.

Velmi důležité je, pokud někdo chce opravdu začít se sebou něco dělat, tak aby jednou dvakrát v týdnu využil služby někoho, kdo mu poradí, jak to dělat: jak cvičit, jak plavat, jak běhat, jak posilovat, jak tancovat. To je úplně jedno.

A jak překonat ostych, třeba z posilovny? Předsudek, že tam jsou samí svalovci, kteří na ty méně zdatné hledí zvrchu?

Máte pravdu, že fitness sektor trochu bojuje s řadou mýtů a jedním z nich je, že fitness je jenom pro mladé, štíhlé, vysportované, hezky oblečené lidi bez vady na kráse. Není to pravda. Fitness je úplně pro všechny. Je spousta fitness, pohybových a jógových center, které jsou specializované například jenom na ženy, jenom na jógu nebo jenom na pilates nebo na skupinová cvičení.

Čtěte také

Je celá řada fitness center výhradně pro ženy, takže se tam opravdu s žádným mužským nepotkají. Což by mě asi nebavilo, ale na druhou stranu je to tak, že spousta žen se opravdu stydí a myslí si, že to není prostředí, kde by se cítily dobře. Takže jde jenom o to začít chtít a když budete chtít, potom bezpečně najdete sportoviště, kde se vám bude líbit.

Jaké druhy sportů si tedy zájemci mohou vyzkoušet ten příští víkend, v pátek a v sobotu?

Samozřejmě klasické posilování, tedy prostředí, kde jsou nějaké činky, kde jsou posilovací stroje a kardiostroje, což je přece jenom historicky základ fitness sektoru. K tomu to bude obrovská škála skupinových cvičení, od posilování, aerobních cvičení, tanečních cvičení, bojových sportů, spinningu, jógy a pilates až třeba ke speciálním cvičením pro děti a rodiče dohromady. Máme zapojené i lezecké stěny.

Čtěte také

Máme krásné slogany, jak lidi povzbudit: třeba, že na fitness nejsem stará, na fitness nejsem tlustá. Nelezu jen na nervy, lezu i na lezecké stěny. Fitness není činka, fitness je zdraví. A opravdu si myslím, že kdo bude chtít, tak něco najde.

A kde lidé najdou podrobnější informace o dnech otevřených sportovišť?

Najdou je na webové stránce www.dnyfitness.cz, kde je interaktivní mapa – takže záleží na místě, odkud se připojíte – a ta mapa vám okamžitě ukáže, kde nejblíže ve vašem okolí jsou fitness centra a další sportoviště zapojená do Be Active Day.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související