Filmový festival v Karlových Varech nabídne retrospektivu filmů o Kafkovi

24. duben 2024 08:55

Filmový festival v Karlových Varech, který se uskuteční ve dnech 28. června až 7. července, nabídne mimo jiné retrospektivu filmů o spisovateli Franzi Kafkovi. Bude také pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta.

„Když jsme v roce 1994 s bývalou uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou založili nadaci s tím, že chtěla zachránit festival, ale ne, že ho bude provozovat, netušili jsme, že ujde takovou cestu. A mám pocit, že jsme jednou z mála kulturních organizací, která funguje 30 let, je kontinuální a nerozpadá se,“ informoval ředitel festivalu Jiří Bartoška.

V retrospektivě s názvem Touha stát se Indiánem: Kafka a film festival uvede kinematografickou reflexi díla vlivné postavy literatury 20. století od tvůrců jako Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Němec nebo Steven Soderbergh. Název programu propůjčila jedna z Kafkových povídek, jejíž jádro tvoří pohyb a transformace, které zároveň definují filmové umění. „Kafka se řadí mezi spisovatele, jejichž dílo už desítky let provokuje filmaře,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och, který na kafkovské retrospektivě spolupracoval se zahraničním poradcem festivalu Lorenzem Espositem.

Karlovarský festival letos vzdá poctu Francine Maislerové

Na festivalu bude také pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta. Snímek je dalším z řady oceňovaných českých filmů, digitálně restaurovaných z finančních darů manželů Milady a Eduarda Kučerových. Při příležitosti jeho uvedení dorazí do Karlových Varů herci Juraj Kukura a Marta Vančurová.

„Stíny horkého léta se natáčely v roce 1977, což byla strašná léta, na Vsetínsku. Je to taková vzpomínka na Jirku Křižana, který byl tak nějak (umělecky) zlikvidován v okamžiku, kdy byl navržený na Státní cenu Klementa Gottwalda za scénář k filmu Signum laudis. On tehdy řekl, že nemůže dostat cenu od člověka, který popravil jeho otce,“ vzpomínal Bartoška.

Otce Jiřího Křižana v roce 1951 popravili komunisté po vykonstruovaném soudním procesu a on sám místo studií musel fárat do dolů. Odmítnutím ceny se nadlouho zbavil možnosti pracovat jako scenárista.

Karlovarský festival letos také vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek. Maislerová pracovala na více než 70 celovečerních filmech a je držitelkou 15 cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America. V rámci pocty se pro veřejnost uskuteční speciální projekce jednoho z filmů, na kterých spolupracovala, a setkání, při kterém se Maislerová ohlédne za svou dosavadní kariérou.

Oficiální neziskovým partnerem festivalu je Nadace Jakuba Voráčka založená jedním z nejznámějších českých hokejistů a jeho sestrou Petrou Klausovou, která se zaměřuje na zlepšení kvality života pacientů s roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Také pro letošní ročník MFF Karlovy Vary připravilo vizuál Studio Najbrt.

Mezi nejznámějšími hosty loňského ročníku festivalu byli herci Russell Crowe, Ewan McGregor a Alicia Vikanderová. Velkou cenu v hlavní soutěži dostal bulharsko-německý film Blažiny lekce režiséra Stephana Komandareva.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio