Fandové silničních motorek míří do Hořic, jede se tam tradiční závod „300 zatáček Gustava Havla“

21. květen 2022 07:00

Hořice hostí dnes a zítra tradiční motocyklový závod "300 zatáček Gustava Havla". Dnes budou prakticky po celý den k vidění tréninky, jednotlivé kubatury je pojedou od 9:00 hodin ráno do 18:00 hodin večer. Na závody se pak můžete přijít podívat v neděli zhruba od 9:30 hodin do 16:00 hodin. 

Čtěte také

Chybět na své domácí trati nebude ani elitní evropský jezdec na přírodních okruzích, hořický patriot Marek Červený. „Těším se strašně moc, jako každý rok. Jsem moc vděčný, že se toho mohu zúčastnit, protože to je skutečně úžasný závod, skvělá atmosféra. Mám tady spoustu známých, kteří mi pomáhali už od malička, když jsem začínal závodit.“

Jaké budou letošní zatáčky: Budou pro vás třeba v něčem jiné než ty předchozí? „Pro mne je to trošku změna v tom, že jsem se vrátil do kategorie 600 Supersport, takže změna v kubatuře. Znamená to, že si musím najet zpětně trať na šestistovce, ale doufám, že jsem to po těch šesti letech nezapomněl a že se do toho vžiji stejně jako na každém jiném okruhu, kde jsem dosud jel.

Čtěte také

„A uvidíme, jaké bude počasí. Možná má něco sprchnout, takže to by mohla být trochu komplikace, říká Marek Červený.

Jak se těšíte na konkurenci? Vy jste s jezdci v kontaktu, kamarádíte se s mnoha soupeři. „Já se okolo motorek pohybuji už spoustu let, tedy kamarády tady mám, se všemi se znám. Těším se, jak budeme chtít všichni tyto Hořice obhájit sami pro sebe a co všechno do toho dáme.

Po těch zvláštních covidových letech by mohlo být podél trati zase úplně plno. „Doufám, že to tak bude. Protože lidé jsou hladoví po tom sportu, když nikam nemohli. Věřím, že když bude hezké počasí, tak bude plný barák, jak se říká. A že bude úžasná atmosféra.

Čtěte také

Kdybychom měli pozvat na nějaké konkrétní chvíle a závody? „Určitě jsou jak pro závodníky, tak i pro diváky zajímavé kvalifikace. Protože tam se najezdí nejvíc kol, dává se do toho hodně. Tím vůbec nechci zlehčovat samotný závod, ale asi klasicky největší divácká obsazenost bude v neděli na závody, kdy všichni očekávají souboje, které, doufám, nastanou.

„Věřím, že vše bude probíhat v pořádku, všem to pojede, nebudou žádné krizové situace. A samozřejmě asi nejočekávanější jsou kategorie 600 a 1000. Tam to bude jistě koukatelné.

Vyhrajete? „Chtěl bych vyhrát a udělám pro to maximum. Ale nechci to nikdy nějak předpovídat, protože tím se člověk akorát svazuje. Říkám jedno, a říkám to pokaždé, dám do závodů všechno a uvidíme, jak to dopadne, říká motocyklový závodník Marek Červený před víkendovými závody v Hořicích.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související