Exministr: Lavrov coby vyjednavač nemůže měnit směřování Ruska, to je zcela na Putinovi

10. březen 2022

Jednání ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska v Turecku nepřineslo žádný pokrok v možnosti vyhlásit příměří. Sergej Lavrov, ruský vyjednavač, je zkušený politik, který dokáže přejmenovávat realitu, přiznává bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). A dodává, že Lavrov reálně nemá schopnost měnit směřování Ruské federace v konfliktu na Ukrajině – to je zcela v rukou Vladimira Putina.

Tomáš Petříček

„Pokud je nějaký prostor pro ústupky, on sám je udělat nemůže,“ říká Tomáš Petříček s tím, že už dopředu bylo jasné, že jednání v Turecku nebudou úspěšná.

„V zásadních otázkách jsou pozice obou zemí naprosto neslučitelné. Ukrajina většinu těch témat nemůže otevřít jako seriózní návrh k jednání.“

Čtěte také

Podle Lavrova má být Ukrajina neutrální a demilitarizovaná. Z vypuknutí konfliktu obviňuje ruský ministr západní země, které podle něj nutily Ukrajinu, aby se rozhodla mezi Ruskem a Západem.

Kreml aktuálně hraje o čas, shodují se Tomáš Petříček s komentátorem Českého rozhlasu Janem Fingerlandem. „I lidé jako Lavrov jsou si vědomi toho, že Rusko se blíží k ekonomickému kolapsu, kdy bude vyjednávací pozice jiná,“ upozorňuje Fingerland.

Kdo by mohl pomoci vyjednat příměří? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio