Elektrárny Opatovice obnovily po havárii teplovodu na východě Čech standardní dodávky tepla

20. leden 2023 08:43

63 tisíc domácností v Královéhradeckém a Pardubickém kraji bylo bez tepla a teplé vody. Prakticky okamžitě po zjištění havárie na dvou místech horkovodu se rozeběhly záložní zdroje, které aspoň částečně teplo dodávaly. Své zálohy spustila třeba i hradecká fakultní nemocnice, kde nebylo potřeba provoz nijak omezovat. 

Jak to momentálně vypadá v Hradci Králové? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz, který je teď v Mateřské škole Milady Horákové v Hradci Králové. Mají tam teplo?

Čtěte také

Tady v mateřské škole je teplo. Podle vyjádření ředitele prakticky nezaznamenali nějaký výpadek tepla, a to i proto, že třídy jsou tu orientovány tak, že do nich odpoledne svítí sluníčko. Takže ve chvíli, kdy by děti měly cítit nějaký chlad, tak slunce pomohlo.

Jediné, v čem byla mateřská škola omezena, bylo například to, že se předmývání nádobí do myčky muselo dělat studenou vodou. A děti se myly odpoledne studenou vodou. Ovšem to trvalo jen chvíli, od dnešního ráno už je vše v pořádku.

Znamená to tedy, že je situace v Hradci Králové už celkově v pořádku?

Čtěte také

Je to tak. Od páté hodiny ranní podle vyjádření společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové mají všichni odběratelé teplo a teplou vodu tak, jak jsou zvyklí mít. O tom, že je situace už v normálu svědčí také to, že se v šest hodin ráno, podle standardní otevírací doby, otevřel i krytý bazén a aquacentrum. Také tam stihli vytopit a vyhřát vše na obvyklou teplotu.

Tedy, když už to stihl i bazén, který je opravdu nutné vyhřát hodně, tak si myslím, že to je už asi největší důkaz toho, že situace s teplem v Hradci Králové už je v pořádku.

Dá se říct, jak dlouho opravy ještě potrvají, případně co mohlo být i příčinou havárie?

Čtěte také

Co mohlo být příčinou havárie zatím jasné není. Je zřejmé, že došlo k únikům z horkovodu, co ale netěsnosti způsobilo, to zatím v Elektrárnách Opatovice neví. Ovšem pídit po příčině problémů se samozřejmě chtějí.

Zjišťovali jsme informace na Policii České republiky, jestli třeba nedošlo k nějakému úmyslnému poškození, nic takového ale policisté nepotvrdili. Takže se v této chvíli nedá říct nic bližšího. Každopádně nejspíš nějaké další zjišťování a prověřování ohledně nastalé situace ještě bude. Aby se situace neopakovala.

Ovšem místa, kde k úniku došlo, už jsou opravena.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související