Dva chlapi přestaví jihlavský DIOD z tanečního na divadelní sál za hodinu a půl

Česká obec sokolská v Jihlavě provozuje ojedinělé zařízení. V budově Sokola, v prostorách, kam Jihlavané chodili do kina, vzniklo v roce 2011 divadlo otevřených dveří, zkráceně DIOD. Je neuvěřitelně variabilní, takže ho využívají sportovci, akrobaté, herci, tanečníci i zpěváci. A to určitě není vše.

„Možné je tady všechno. Je to vlastně černá krychle, ve které si postavíte všechno,“ říká vedoucí produkce DIODu Adam Hruška. Od roku 2011 si pracovníci divadla vyzkoušeli, že díky rampám u stropu a variabilním podlážkám dokážou za hodinu a půl až dvě hodiny, přestavět prostor na kino, divadlo, plesový sál, či místo pro diskuzi obyvatel s představiteli města. „Na sezení se nám podaří posadit až dvě stě třicet diváků, na stání i pět set, a na taneční tak padesát párů,“ vypočítává produkční. Pamatují tu i akce, při kterých museli sál přestavět třikrát za jeden den.

Osmistupňové hlediště je postavené z jednotlivých podlážek

Pohybovat kovovými rampami, na kterých jsou zavěšená osvětlovací tělesa, ale například i šály na cvičení, je jednoduché. Stačí stisknout knoflík, a vše se pohybuje, jak je třeba. To ale neznamená, že se v DIODu neuplatní i štafle, žebříky a lidská síla. Hlediště může mít až osm stupňů, a je postavené z poměrně těžkých částí, které musí přenášet lidé. „Hlediště vede až po okna režie, která je udělaná z bývalé projekční místnosti,“ říká marketingový pracovník Přemysl Martínek. Znamená to, že i z poslední řady budou diváci na představení dobře vidět.

Adam Hruška, vedoucí produkce DIOD Jihlava

Dokážeme postavit arénu i přehlídkové molo

Pro různá alternativní divadla je v DIODu možné připravit i arénu s jevištěm uprostřed, za závěsem je ukryté promítací plátno a módní přehlídka zase potřebuje molo. Vše je možné. S vystupujícími se ale musí produkce na všech požadavcích předem domlouvat. „Každý požaduje něco jiného, každé vystoupení se jinak svítí. Je to náročná práce, ale stojí to za to,“ dodává Přemysl Martínek.

Spustit audio