Dušek vs. Vokřál. Zvítězí v senátních volbách soběstačné Česko, nebo dostupný sport pro všechny děti?

Ve 2. kole senátních voleb se ve volebním obvodě 58 Brno-město utkají dva kandidáti. Dosavadní senátor Brna Jiří Dušek (BEZPP za ODS), ředitel Hvězdárny a Planetária Brno, získal v 1. kole 29,27 % hlasů, bývalý primátor Petr Vokřál (BEZPP za ANO), podnikatel, postoupil s 26,59 % hlasů. Poslechněte si předvolební duel s Tomášem Pancířem.

Váš duel je zajímavý v tom, že při minulých volbách před šesti lety jste oba společně slavili vítězství Jiřího Duška, který tehdy kandidoval v barvách hnutí ANO. Jaké to je teď stát proti sobě?

JD: Je to stejné jako před šesti lety. Kandidoval jsem jako nezávislý s podporou hnutí ANO. Nestydím se za to. Ale doba se změnila, a dneska jsme na opačné straně barikády. Problém v tom ale nevidím.

PV: Přeskok k ODS je samozřejmě trochu bizarní. Na druhou stranu jsme spolu vždycky vycházeli korektně. V osobní rovině tedy problém není. Politicky to potom musejí vyhodnotit voliči.

Jak tomu mají, pane Dušku, voliči rozumět? Proč jste pro tyto senátní volby změnil dres?

JD: Znovu opakuji, že jsem byl nezávislý. Celých šest let jsem spolupracoval se starosty a starostkami městských částí, pomáhal jsem jim během covidu. A když pak za mnou přišli s tím, že by mne rádi podpořili, bylo těžké říci ne.

V kombinaci s tím, že můj úhel pohledu na svět je jiný než současný pohled hnutí ANO, a s tím, že předseda hnutí ANO říká, že Senát je k ničemu, jsem přijal nabídku starostů a starostek a opět jako nezávislý za široce otevřenou koalici obhajuji svoji pozici v Senátu.

Rozumíte, pane Vokřále, těmto důvodům? Vám nevadí, že kandidujete za hnutí, jehož předseda Andrej Babiš něco takového říká?

PV: Názor se vyvíjí vzhledem k politické situaci. Věřím, že Senát se opět může stát vyvažovacím subjektem pro práci Parlamentu. Já osobně považuji Senát za důležitý a chci práci v Senátu dělat naplno, a hlavně pro Brno.

V posledních týdnech se pohybujete hodně mezi lidmi, prezentujete své programy. Co jsou vaše tři hlavní priority, pokud byste byli příštích šest let v Senátu?

Čtěte také

JD: Dál chci pokračovat v odborné diskusi o energetické, technologické a potravinové soběstačnosti České republiky. Dál chci rozvíjet vzdělávací projekty, které tady v Brně realizujeme. A chci zkvalitňovat životní prostředí, hlavně co se týče norem veřejného osvětlení.

PV: Společnost dnes žije energetikou, takže to je jedna z věcí, které se bude věnovat každý, kdo do Senátu přijde. Je třeba si ale uvědomit chaos, který v tom dneska je. Tento chaos bych proto velmi rád, pokud budu mít šanci, pomáhal rozluštit.

Druhou prioritou je otázka bydlení. Ekonomická krize dovede řadu lidí na práh existenčních limitů. A třetí prioritou bude dostupný sport tak, aby všechny děti, které se dnes dostanou do ekonomických problémů v rámci rodiny, mohly sport dělat. A také, aby ho měly kde dělat a aby sportovní kluby přežily.

Pane Vokřále, vy jste bývalým brněnským primátorem. Máte jasno, co konkrétního pro Brno byste chtěl v Senátu prosadit?

PV: Za osm let v komunální politice vím, co Brno trápí a co potřebuje. Je to hlavně dopravní infrastruktura, na kterou má město relativně malý vliv. Velký městský okruh, nádraží, všechny další velké stavby jsou závislé na státním rozpočtu. Senátor tomu sice přímým rozhodováním pomoci nemůže, ale v rámci třeba práce výboru ano.

Pane Dušku, Vy už máte šestiletou zkušenost ze Senátu. Podařilo se Vám pomoci něčemu konkrétnímu v regionu?

JD: Jsem hrdý na to, že jsem spoluzaložil tzv. brněnský kosmický inkubátor. Evropská kosmická agentura zde otevřela kancelář, která dává finanční pobídky firmám podnikajícím v kosmickém průmyslu. Počet těchto firem se za dobu mého působení zdvojnásobil a jejich obrat ztrojnásobil. Přitahuje to tedy do Brna mozky, které tady žijí, platí daně a podobně.

autoři: Tomáš Pancíř , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.