Duchovní z Washingtonu hodiny denně tiše manifestuje: Chci ukázat světu jinou tvář, než je Putinova ortodoxní církev

Odpor proti ruské válce na Ukrajině bují i v kostelech různě po světě. Děje se to i proto, že patriarcha Kirill patří ke spojencům prezidenta Vladimira Putina a ruská ortodoxní církev se aktivně podílí na propagandě jeho režimu. Na situaci reagují i příslušníci jiných církví, kteří cítí, že přístup té ruské poškozuje křesťanství jako celek.

Od začátku této fáze ruské války na Ukrajině chodí reverend Ethan Bishop-Henchman ve Washingtonu každý den na několik hodin tiše manifestovat. Jáhen episkopální, tedy protestantské anglikánské církve, stojí na ulici před ukrajinským velvyslanectvím a na velké ceduli má vzkaz na podporu Ukrajiny nebo text arcibiskupské modlitby za mír a spravedlnost.

Tichá podpora svobody a demokracie

Myslím, že je důležité, abych coby Američan takto vyjadřoval podporu, co bojují za svobodu, demokracii a otevřenou společnost. Ukrajinci bojují nejen za sebe, ale za všechny, co jsou proti agresi a autoritářství,“ vysvětluje duchovní.

Čtěte také

Ale taky si myslím, že je důležité, že jsme tu jako duchovní. Církev by měla vystoupit a ukázat světu jinou tvář, v odporu k Putinově ruské ortodoxní církvi,“ naznačuje Ethan jednu ze svých hlavních motivací, proč denně věnuje několik hodin svého času veřejné podpoře Ukrajiny.

Jeho způsobe se aspoň tady ve Washingtonu velmi odlišuje. Vadí mu postoj ruské ortodoxní církve a to, jak Putin zneužívá křesťanství k podpoře války, ale nejen k tomu.

Zastat se sexuálních menšin

Putin dělá z církve zbraň, a nejenže tím kryje násilí a válku. Ale i proto, aby ještě víc marginalizoval a utlačoval zranitelné skupiny lidí jako LGBTQ. Tolik se bojí otevřené společnosti, která tyto lidi naopak podporuje,“ pokračuje reverend.

Já jsem gay a tady na obrázku mám kyjevský průvod gayů a leseb z roku 2021. Tohle Putina a církevní předáky v Rusku rozčilovalo.

Takže Putin není jen proti svobodě a demokracii, ale i proti sexuálním menšinám. Proto považuju za důležité, abych je jako křesťan a duchovní veřejně podpořil,“ vysvětluje Ethan své silné stanovisko.

Záleží nám na svobodě a demokracii a s pokorou sledujeme, jak se Ukrajinci drží

Duchovní podpora Ukrajincům se projevuje i v amerických kostelech. Ty, které provozuje ukrajinská komunita, pořádají sbírky a posílají peníze domů na boj proti Rusku. A někteří lidé, co obvykle chodí na nedělní mši jinam, dočasně svůj kostel vyměnili za ukrajinský, aby v těžké chvíli byli s americkými Ukrajinci, mluvili s nimi o tom, jak se cítí, a modlili se po jejich boku.

Mám přátele, kteří ze solidarity zašli na bohoslužbu do ukrajinského katolického kostela. Já solidaritu vyjadřuju tím, že na veřejnosti ukazuju jinou tvář církve, než jak to dělá Rusko a Putin,“ pokračuje.

Osamělá manifestace proti propagandě

Vím, že to hodně Američanů cítí podobně, lidi mě tu objímají nebo na mě z auta mávají. Někteří se přicházejí i pomodlit. I při našich mších se teď vždy modlíme i za Ukrajinu a vzdáváme jí čest. Zpočátku se lidi cítili bezmocní a zděšení, a tak teď hledají jakýkoli způsob, jak vyjádřit podporu,“ říká Ethan Bishop-Henchman, jáhen americké episkopální církve.

Muž, který osamělý jako maják, den co den několik hodin veřejně manifestuje na podporu Ukrajiny a proti proválečné rétorice ruského pravoslaví.

autoři: Jan Kaliba , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související