Dorůžkovo trio zahraje v Radiocafé, jazz propojí s židovskými vlivy

3. leden 2024

Koncertní řada Český rozhlas Jazz Café pokračuje vystoupením tria Dorůžka/Fischmann/Novák s programem alba Gilgul. V Radiocafé Vinohradská 12 zahrají 4. ledna od 19:00. Vstup na koncert je zdarma.

Trio kytaristy Davida Dorůžky, flétnisty a zpěváka Roberta Fischmanna a hráče na bicí nástroje a perkuse Martina Nováka vzniklo na sklonku roku 2020 s cílem tvořit novou hudbu, která by rozvíjela židovské hudební tradice různých regionů Evropy i Blízkého Východu.

Své debutové album nazvané Gilgul (hebrejské slovo pro koloběh nebo cyklus) vydala formace v září 2023 u vydavatelství Animal Music v sestavě doplněné o několik hostů. Album se brzy setkalo s příznivými ohlasy u veřejnosti i odborníků, server jazzport.cz například napsal, že „při koncentrovaném poslechu lze cítit, že hudba proniká do srdce. A že tryská ze srdce…“ a ohodnotil desku pěti hvězdičkami.

Hudebníci částečně navazují na starší CD Davida Dorůžky Autumn Tales (2016), které bylo hodnocené jako „nejlepší česká jazzová deska roku 2016“ stanicí Český rozhlas Jazz a vyznamenané cenou Anděl za CD roku v kategorii Jazz&Blues. Všichni tři hudebníci se ovšem židovské hudbě věnovali ještě dříve, např. ve spolupráci s izraelským hudebníkem Yairem Dalalem nebo s americkým multiinstrumentalistou Alanem Bernem.

Nové seskupení ovšem vyniká nebývale originálním pojetím a zvukem, opírajícím se jak o nezvyklou instrumentaci, tak o fakt, že i s tradičněji znějícím materiálem hráči pracují s neobyčejnou volností. A tak se snadno přihodí, že liturgické chasidské nápěvy z východní Evropy se potkávají s melodiemi ze středověkého Španělska a aškenázské písně v jazyce jidiš můžeme slyšet bok po boku s inspiracemi newyorskou downtown scénou.

Spustit audio

Související