Dopingová kauza hradeckých hokejistů zřejmě spěje ke konci. Hráči nevzali zakázané látky úmyslně

29. leden 2024 09:42

Tři hradečtí hokejisté, kterým antidopingová kontrola našla na jaře v odevzdaných vzorcích zakázané látky, se nejspíš během několika týdnů zapojí zpátky do sestavy. Na odhady, jestli konec dopingové kauzy bude vůbec koncem a jak moc hradeckým hokejistům pomůže, že budou mít všechno za sebou, je ale ještě příliš brzy. 

Čtěte také

„Já si to možná ještě všechno ani neuvědomuji. Protože mne s tím čeká ještě spousta další práce, ale pochopitelně už to bude trošku příjemnější. Čekáme ještě na ta dvě rozhodnutí, která mají přijít začátkem týdne a potom čekáme na jednání disciplinární komise. To jsou věci, které musíme zvládnout a já jsem hlavně rád, že se ti hráči, jak doufám, postupně zapojí do procesu. Myslím, že to bude vzpruha jak pro ně, tak i pro samotný tým,“ manažerovi hradeckého hokejového Mountfieldu Aleši Kmoníčkovi se hodně ulevilo.

I on trochu riskoval, když nepodepsal smlouvu s britským reprezentantem Liamem Kirkem nebo dalšími posilami a věřil, že se Graeme McCormack, Kevin Klima a Martin Štohanzl do sestavy vrátí. „Bylo to osm strašných měsíců.

Na první pohled se zdá, že to končí - Graeme McCormack může začít hrát od 9. února a další hráči by měli podle odhadů právníka Jana Šťovíčka podobný verdikt obdržet v nejbližších dnech.

Udělat tlustou čáru ale zatím zdaleka nejde

Antidopingový výbor se proti rozhodnutí Národního rozhodčího soudu pro sport odvolá.

Čtěte také

Nesouhlasí totiž s tím, co zjistilo vyšetřování - že si totiž hráči látku nevzali vědomě a úmyslně, ale že došlo ke kontaminaci výživového doplňku. A pak ještě přijde trest od extraligy, kde je škála od pokuty přes odpočet bodů až po vyloučení ze soutěže.

„Nevím, co může nebo nemůže přijít. Ale každopádně pevně věřím, že všechny tyto skutečnosti, které zazněly, tak si všichni přečtou. A nejen členové disciplinární komise, ale i všichni fanoušci a všichni, kteří náš očerňovali a dělali z nás feťáky. Tak pevně věřím, že tohle je pádná odpověď, že klub se nijak špatně nechoval a také hráči podle mne udělali vše pro to, aby se jim zakázané látky do těla nedostaly, říká Aleš Kmoníček.

I Hradec ale přejde do protiútoku

Právník Jan Šťovíček doporučí hokejistům, aby se soudili s výrobcem kontaminovaného preparátu o náhradu škody.

Čtěte také

Deset měsíců totiž mimo jiné nepobírali plat. „Pokud se nepletu, tak ten výrobce je někde v USA, tam má sídlo. Takže to asi pošlu některému ze svých amerických kolegů. Určitě bych to hráčům poradil, protože odpovědnost výrobce tam je. To je průšvih, když se tam vyskytne kontaminace v podobě zakázaných látek. To je prostě nepřípustné. A samozřejmě škody, které hráčům vznikly, jsou hmatatelné. Takže jim poradím, aby do toho šli.

Hradečtí hokejisté mezitím uhráli další dvě remízy, ale možná i jim blížící se konec kauzy zvyšuje klid a pohodu. V neděli otočili utkání v Liberci, ve kterém prohrávali už 0:3.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související