Do Olomouce se sjela evropská bowlingová elita z 34 zemí. Favoritem na titul je i český zástupce

25. říjen 2022 09:44

Mistrovství Evropy jednotlivců v bowlingu začíná v úterý v Olomouci. V Bowland bowling centru v obchodní galerii Šantovka budou soutěžit reprezentanti ze 34 zemí. Finále je na programu v neděli před polednem. Mezi hlavní favority na zisk titulu bude patřit i devatenáctiletý český reprezentant.

„Rád řeknu, že favoritem je náš Lukáš Jelínek. Další velmi dobrý hráč je Fin Tomas Käyhkö, toho taky řadím mezi favority. A mezi ženami musím říct Dariu Pająk z Polska,“ uvádí hlavní organizátor šampionátu Jan Spáčil.

Jeho očekávání potvrdil u Lukáš Jelínek. „Cíl je získat medaili jako před, tuším, šesti lety můj kolega Jaroslav Lorenc. Nicméně pokud se to nepodaří, tak nebudu házet flintu do žita. Stát si může cokoli, ale jsem maximálně připravený a tu placku chci získat,“ říká Jelínek.

„Jsem maximálně připravený a tu placku chci získat.“
Český bowlingový reprezentant Lukáš Jelínek

Soutěžit doma v České republice může být podle českého reprezentanta výhodou i nevýhodou. „Tuto hernu dobře znám, takže vím, na jaké dráze, jak to zabírá. Nicméně může mi to i svazovat ruce, přece jenom to je domácí herna. Lidé mají daleko vyšší očekávání, než kdybych hrál někde v cizině. Ale myslím si, že mě to nějak neovlivní,“ věří.

Lukáš Jelínek zvýšil v posledních týdnech objem své přípravy. „Zvýšil jsem intenzitu tréninků. Dřív jsem trénoval jednou dvakrát týdně, z toho ještě nějaký turnaj s tím, že posledních 14 dní až tři týdny jsem trénoval třikrát čtyřikrát týdně. Přidal jsem do toho i posilovnu, abych zvýšil svoji výkonnost a fyzičku,“ popisuje Jelínek.

Mladá česká bowlingová naděje chce po novém roce vyzkoušet svou formu i ve Spojených státech amerických.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio