Děti se svými rodiči pod vysokými koši. V Jihlavě se konalo tradiční basketbalové utkání

5. leden 2022 06:00

Zvláštní potěšení je, když vám dá vaše dcera koš. Tak mluví jeden z rodičů, který si zahrál přátelský zápas se svými dětmi.

Už je z toho tradice. Vždy jednou za rok mladé jihlavské basketbalistky a mladí basketbalisté vyzvou své rodiče v přátelském utkání. Tentokrát ovládly tento duel zkušenosti. První zápas vyhráli rodiče a ten napínavý druhý duel také.

Napětí až do konce

Napětí na konci zápasu by se dalo krájet, do posledních vteřin basketbalového utkání nebylo jasné, kdo zvítězí. Nakonec to byli jen těsně rodiče. „My jsme je nechali,“ nabízela rychlé vysvětlení týmového selhání v posledních vteřinách duelu mladá jihlavská basketbalistka Simona.

V utkání se vždy dá ledacos svést na kohokoli a je vcelku jedno, jestli jde o soutěžní, nebo přátelský zápas. „Řekla bych, že to byla chyba rozhodčího, protože tam bylo asi deset faulů.“ Smích mladé basketbalistky ale naznačuje, že zásadní bylo setkání na palubovce s rodiči, a ne jeho výsledek.

Tradiční utkání

Souboj dětí a rodičů už má slušnou tradici. „To je už po páté. Člověk se tak trochu unaví. Většina těch rodičů to buď hrávala aktivně, nebo dělala jiný sport a k tomu tlačí i ty děti. Samozřejmě nenásilně, jen aby se hýbaly, protože sami ví, že to není jen o sportu, ale i o vztazích, o všem,“ říká basketbalový trenér Jiří Procházka.

Pro někoho možná trochu nezvyklý duel týmu rodičů proti svým dětem si užil také tatínek Petr. „Obzvláštní potěšení je, když vám dá naše dcera koš. Nemohli jsme je nechat vyhrát, protože by si moc myslely,“ usmívá se tatínek Petr, který v obou utkáních se svým celkem mladé jihlavské basketbalistky a basketbalisty porazil, a jak dodává, šlo pro něj o pěkný zážitek. „Jsem tady poprvé a rozhodně jsem to potřeboval. Kila jdou nahoru, dnes jsem se zapotil, takže dobrý.“

Podle spokojených úsměvů zúčastněných všechno nasvědčuje tomu, že se basketbalové utkání mezi rodiči a jejich dětmi za rok odehraje znovu.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio

Související