Děti dětem - tak nazvali své charitativní pečení muffinů žáci základní školy v Červeném Kostelci

11. březen 2022 08:02

Žáci Základní školy Václava Hejny v Červeném Kostelci pečou muffiny na pomoc ukrajinským dětem. Cíl malých kuchtíků je opravdu velký, chtějí jich totiž upéct tisíce. Za dvacet korun je hned druhý den prodávají mezi spolužáky a rodiči, aby mohli vydělané peníze věnovat těm nejzranitelnějším do válkou postižené Ukrajiny. 

„Takže nejdřív tam rozklepnete vajíčka, skořápky dáte do misky. Přidáte máslo a šleháte vidličkou.“ Učitelka Jana Tolarová právě radí dětem jak na to. „Krásně jim to jde, jsou moc šikovní.

Čtěte také

Je to už druhá parta, která peče. „Ano, tohle je už druhá skupina, plánujeme, že budeme péct celé odpoledne. Abychom to všechno stihli.

Michal šlehá vajíčka a docela mu to jde. „Dělám to poprvé. Jinak doma šlehám šlehačem, vidličkou to dělám dnes opravdu poprvé.

Čtěte také

Pavel čeká až budou vajíčka našlehaná. Co bude dál? „Tak to nevím." „To vím já, přichází na pomoc Nikola. „Rozšlehaná vajíčka s máslem nalijeme tady do toho prášku.

Přicházím k další skupince dětí. Jedna parta je na kolik muffinů, kolik jich stihnou? „To přesně nevím, stihli jsme jednu várku. A Blanka Neumannová doplňuje, že jedna várka je 60 muffinů.

Děti dětem - tak nazvali své charitativní pečení muffinů žáci základní školy v Červeném Kostelci

Jaké jsou? „Dělali jsme dva druhy. Jedny s čokoládou a druhé s kávou a čokoládou. Tvar vidíte, je to prostě dětská práce, ale já si myslím, že to vůbec není podstatné. Jde o to, že to děti upekly s láskou. Vystoupily ze své komfortní zóny a musely tomu něco obětovat.

Čtěte také

Až budou muffiny napečeny, co se s nimi bude dít dál? „Budou se zítra o velké přestávce prodávat. Původně jsme si mysleli, že je budeme prodávat jen žákům naší školy, ale už se nám hlásí rodiče, že by chtěli koupit i do firem. Tak máme teď hrůzu, jestli jsme schopni to vše upéct. Odhadovali jsme, že když jich napečeme tisíc, že to bude krásné. Teď uvidíme, jak nám to půjde.

Jdu ještě k další skupince dětí a ptám se jich, proč to vlastně všechno dělají?
„Přispíváme na Ukrajinu.
„Sledujeme, co se tam děje.
„Děláme to pro tamní děti, aby jim to pomohlo.

Veškerý výtěžek z prodeje upečených muffinů na Základní škole Václava Hejny v Červeném Kostelci na Náchodsku bude věnován Českému výboru UNICEF.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související