Denisa Barešová: Jsem především lidská bytost, a ne herečka. I proto jdu na volnou nohu

2. červenec 2021
Rozhovor VR a MM

„Při rozhodování, zda mám opustit angažmá ve Švandově divadle, pro mě bylo důležité uvědomit si, že jsem především Denisa Barešová – člověk, a ne herečka. Přišlo mi, že toho dělám u divadla hodně… a ne dostatečně dobře. Neměla jsem pocit svobody a chtěla jsem být paní svého času. Až po roce rozhodování jsem do toho řízla a strašně se mi ulevilo. Když nebude herecká práce, nebojím se dělat cokoliv jiného,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy herečka Denisa Barešová.

„Na úspěch Kukaček (seriál České televize – pozn. red.) jsem nebyla vůbec připravena. Určitě je to zlom v mé herecké kariéře, který jsem nečekala,“ říká Denisa Barešová.

„Má hlava a má psychika jsou pro mě stále záhadou. Přímo v praxi se mi stalo, že jsem si den před představením vzala volno. Šla jsem se vykoupat a užila si krásný den. Večer jsem ale měla panickou ataku na jevišti. I když jsem udělala všechno pro to, abych byla v pohodě, se mi to vrátilo jinak. V pravidlech psychohygieny se snažím být velmi striktní,“ popisuje čerstvá držitelka Thálie pro umělkyni do 33 let.

Proč je pro Denisu Barešovou duševní zdraví a psychohygiena velké téma? Proč by doporučila chůzi, poslech podcastů a „lelkování“? Jak se už jako dítě dostala na prkna Národního divadla? Proč měla období, ve kterém odmítala rozhovory? V čem konkrétně je pro ni DAMU speciální místo? Jak se při studiu herectví vypořádávala s pocitem rivality a konkurence? Proč je podle Denisy Barešové štěstí mít svého hereckého agenta? Jaký má herecký sen? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.  

Z natáčení snímku Jan Palach. Herci Denisa Barešová a Viktor Zavadil

Denisa Barešová

Denisa Barešová je česká herečka, absolventka pražské DAMU. Odmala byla členkou Dismanova rozhlasového dětského souboru. Už jako dítě hrála na jevišti Národního divadla v roli Adélky v inscenaci J. A. Pitínského Babička. V současnosti hraje v Národním divadle už pátou sezonu v inscenaci Pýcha a předsudek. Od roku 2018 byla členkou souboru Švandova divadla. Od příští sezony bude tzv. na volné noze. Mimo jiné si zahrála v celovečerních filmech Jan Palach nebo Krajina ve stínu, v seriálech Kukačky, Božena nebo Sever. V červnu 2021 získala Cenu Thálie pro mladého umělce nebo umělkyni do 33 let.

    

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.