Definitivně skončil projekt Dunaj-Odra-Labe, městům se otevřely nové možnosti stavět na dříve blokovaných pozemcích

26. duben 2024 13:06

Nové mosty nebo místa k rekreaci - to teď plánují některá města vystavět na pozemcích, které byly dříve blokované pro kanál Dunaj-Odra-Labe. Od března 2024 už se totiž na toto území nevztahuje žádná ochrana.

Města a obce podél řeky Moravy už mohou využívat pozemky, které byly dlouhé roky blokované pro stavbu průplavu Dunaj-Odra-Labe. Ochrana trasy kanálu totiž od března 2024 zmizela z celostátních plánů upravujících využití pozemků - tedy aktualizované politiky územního rozvoje České republiky.

Tuto změnu vítají starostové, soukromí majitelé, ale třeba i zástupci krajů, což potvrdil náměstek hejtmana Radek Doležel z hnutí ANO. Podle něj to totiž výrazně usnadní například výstavbu silnic a mostů. Díky zrušení blokace se proces staveb zjednoduší, zrychlí, zlevní a umožní i vznik projektů, které by jinak nebyly možné, například přemostění Moravy před uherskohradišťskou městskou částí Jarošov.

Zrušení plánů na výstavbu kanálu vítá i Staré Město. Tady totiž kvůli přetížené dopravě plánují stavbu nového mostu mezi Starým Městem a Uherským Hradištěm. Od léta by měl ve Starém Městě platit nový územní plán a původně blokované pozemky by mohlo město využít kromě mostu i k rekreaci.

V Otrokovicích jsou pak rádi, že se tam nebude stavět velký přístav pro nákladní lodě, se kterým se v případě vybudování propojení mezi Dunajem a Odrou počítalo.

Pozemky pro průplav, který měl spojit řeky Dunaj, Odru a Labe, byly blokované od roku 2010. O konci projektu rozhodla vláda na začátku roku 2023.

Aktuální situaci shrnula v příspěvku redaktorka Českého rozhlasu Zlín Leona Nevařilová.

Trasa kanálu Dunaj-Odra-Labe
Spustit audio

Související