Další medaile pro pelhřimovské taekwondisty. Evropský šampion trénoval také v lese

11. prosinec 2020 16:15

Pelhřimovský taekwondista Jiří Šťastný se stal na nedávném mistrovství Evropy klubů juniorským šampionem.

Tým Taekwondo Lacek se raduje hned z několika úspěchů, které si připsal na mistrovství Evropy klubů. Do Čech dovezl celkem jedenáct medailí a také jeden titul mistra Evropy.

O ten se v juniorské kategorii postaral Jiří Šťastný. Otevřený klubový šampionát se uskutečnil za nezvyklých podmínek v Chorvatsku. „V hotelovém sále smělo být jen padesát lidí, počítali se do toho závodníci, koučové, zdravotníci plus rozhodčí,“ popisuje nevšední atmosféru šampionátu rozhodčí Renata Petríková.

Místo fandění na tribunách se sedělo v hotelu na pokoji. „Dívali jsme se na online přenosy. Já jsem to sledoval a přes telefon děcka navigoval, kdy se mají jít rozcvičit,“ vysvětluje trenér Petr Lacek.

Jiří Šťastný

Taková atmosféra nakonec hodně vyhovovala Jiřímu Šťastnému, který v juniorské kategorii vybojoval zlatou medaili. „Pro mě to je lepší, mně se to tak víc líbilo.“ Pokyny trenéra Petra Lacka prý často nejde přeslechnout ani přes zeď.

„On umí řvát přes ty zdi, přes telefon, je slyšet,“ říká mistr Evropy Jiří Šťastný. Protože trénovat kopy a údery v tělocvičně nešlo, každý sportoval hlavně sám doma. Jirka pak měl ještě jeden speciální druh přípravy. „Vím, že musí doma pomáhat tátovi v lese, to je úžasná silová příprava,“ dodal trenér.

Nejlepší rozhodčí

Tvrdá práce v lese tak možná Jirkovi pomohla k evropskému titulu. Velké ocenění si z Chorvatska přivezla také Renata Petríková. Na šampionátu taekwondistů totiž byla vyhlášena nejlepší ženskou rozhodčí.

„Je to hodně psychická záležitost, ale měla by být určitě i fyzická. Ono to není nejjednodušší pohybovat se po té ploše, běhat za závodníky. Některé ty váhové kategorie lítají po ploše osm krát osm metrů,“ přibližuje náročnost funkce rozhodčího v taekwondu Renata Petríková.

autoři: Jan Kodet , mik
Spustit audio