Dagmar Ruščáková: Vánoční restart

24. prosinec 2023

Představte si, že je tak půlka prosince a někdo před vámi zlehka podotkne: „Ani se neotočíme, a už tu jsou Vánoce.“ Co se vám vybaví jako první? Radostné očekávání nebo seznam úkolů?
Pokud jste hospodyně a příprava Vánoc je ve vaší režii, bez seznamu to asi nebude. Je toho třeba opravdu hodně zařídit a plán pomáhá předcházet stresu a chaosu.

Potíž nastává, pokud se vám v hlavě objeví jen ten seznam. V horších případech doprovázený panikou.

Dagmar Ruščáková: Vánoční restart

Něco takového se stalo před lety mně. Představa Vánoc postupně ztrácela na jakékoliv lákavosti. Snaha o sebeovládání a pozitivní myšlenky nefungovala. Jen se přidal pocit viny - proč se nedokážu radovat jako každý jiný?

Můj muž si byl mého trápení vědom a přede dvěma lety přišel s nápadem - štědrovečerní večeři si dáme v dobré restauraci a jen ve dvou!

Dagmar Ruščáková: Vánoční restart

Zajistili jsme, že každý v rodině od nás dostal, co potřeboval, a pak se nezodpovědně propadli do romantiky v kulisách Starého Města pražského. Bylo to úžasné.

Loni jsme šli ještě dál. Synové nám dali darem hlídání psů a my si vyjeli přes Vánoce na týdenní pobyt do Izraele. Toulali jsme se tisíciletou historií a Štědrý den strávili v Negevské poušti. Kde právě pršelo.

Když nad Betlémem vyšla první hvězda, seděli jsme na lavici před čerpací stanicí, jedli hummus, arabský chleba a zapíjeli to kefírem. A právě tam, uprostřed pouště, za šumění deště a nad jednoduchým pokrmem, se mi do srdce tak nějak vrátil smysl Vánoc. A s ním i ta radost.

Dagmar Ruščáková: Vánoční restart

Je možné, že někteří z vás také mají trable naladit v sobě ty… správné… vánoční pocity. Netrapte se, stává se to. Zkuste si udělat svůj osobní vánoční restart. Vyrazte do přírody, někam na cesty, nebo buďte s chutí sami. Bez výčitek. Dejte kouzlu Vánoc šanci se vrátit.

Milí posluchači, přeju vám z celého srdce radostné a požehnané Vánoce. Ať už je trávíte jakkoliv.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.