Dagmar Ruščáková: Oběd ve dvanáct

19. únor 2023

„Upozorňuju tě, že asi za půl hodiny podávám oběd. Tak s tím počítej!“ volám na svého muže a doufám, že mě zaslechne - když pracuje, umí se tak dokonale soustředit, že okolí nevnímá. Hm. Vezmu do ruky mobil - možná mu to ještě napíšu. Je to lepší, než se pak… no… nad stydnoucím jídlem hlasitě nedohodnout.

Čtěte také

Kdysi dávno jsem jako dítě u babičky ve Dvoře Králové strávila nespočet lenivých dní s pozdním vstáváním. Nebylo divu, že jsem se ke snídani kolikrát dostala až někdy po deváté. Mělo to jedinou nevýhodu - ve dvanáct jsem málokdy měla ten pravý hlad, abych ocenila oběd.

„Babi, proč musíme jíst tak brzy?“ ptávala jsem se sedíc bez nadšení nad talířem polévky. Babička obvykle odvrkla „Nemluv a jez!“ Takže jsem jedla a nechápala, proč to nemůže počkat. Skutečnou odpověď jsem dostala, až když mi bylo asi čtrnáct.

„Podívej, dokud není po obědě uklizená kuchyň, nemám šanci si ten den užít,“ vysvětlila mi babička jednoduše. Opravdu jsem to však pochopila až v době, kdy jsem začala být za rodinné obědy zodpovědná já. Právě na to jsem si vzpomněla, když jsem se před časem snažila vysvětlit svému muži, proč se tak vztekám, pokud nepřijde k jídlu včas.

Čtěte také

„Pochop, že to není jen to každodenní vaření. Já musím vědět, co bude ke snídani, obědu i k večeři den co den. Myslet na to, aby doma byly potřebné suroviny, plánovat nákupy a uskutečnit je. Dohlížet na to, abychom jedli zdravě a ne pořád to samé. Totéž musím zajistit i pro psa! Zkombinovat to se svojí vlastní prací. A mám to na doživotí. Přijít k jídlu včas je tak minimálně… zdvořilé.“

Přikývl, pochopil a už pozdě nechodí. Já mu zase dávám dopředu varování, aby s časem na jídlo počítal.

Takže vy, kdo máte to štěstí, že pro vás někdo pravidelně vaří, vezměte na vědomí celou tu nikdy nekončící síť myšlenek a činností, které se za talířem s obědem skrývají. A… oceňte to.

Spustit audio

Související

  • Dagmar Ruščáková: Ubrusy

    Procházím jídelnou a s potěšením se zadívám na ubrus. Na režném podkladu je rozkvetlá louka. Jako když se díváte na vázu s chrpami a kopretinami.

  • Dagmar Ruščáková: Podstata rodiny

    Dívám se na fotku novorozeňátka a srdce mi jihne - další člen rodiny je na světě! Na prvních fotkách je ještě znát jisté rozladění, však se mu od maminky  nechtělo.

  • Dagmar Ruščáková: Kuchařky

    Bylo to pár dní po Vánocích, když mi můj mladší syn poslal sérii fotek, dokumentující precizní přípravu chilli noc carne včetně velmi lákavě vypadajícího výsledku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.