Čtyři lípy na náměstí ve Volyni získaly titul Strom hrdina. Mají ale jít k zemi, protože poškozují sloup

26. červen 2023 16:08

Čtyři vzrostlé lípy mají padnout při rekonstrukci náměstí Svobody ve Volyni na Strakonicku. Obklopují totiž mariánský sloup, který poškozují. Část obyvatel s kácením nesouhlasí. Teď navíc lípy dostaly titul Strom hrdina od Nadace Partnerství.

Lípy na ocenění nominovala obyvatelka Volyně Saša Lienau. „Já jsem to udělala tak trochu ze zoufalství, protože budou zřejmě v příštích měsících, nebo letech z krásného náměstí Svobody odstraněny. Přitom jsou tak trochu symbolem tohoto místa,“ vysvětluje.

Na setkání při udělování titulu Strom hrdina přišla Marie Sládková. „To je taková rarita a myslím, že i občané jsou tady na ně zvyklí, bylo by tu bez nich hrozně prázdno. Teď se zdá, že zase nabyly novou sílu, vypadají pěkně, tak uvidíme, jak to všechno dopadne,“ říká.

Lípy ale rostou příliš blízko mariánského sloupu. Poukazuje na to restaurátor Lukáš Černý, který stav památky hodnotil v posudku. „Já jsem řešil hlavně zavlhčení a degradaci pískovcových skulptur, která je už i viditelná. My jsme samozřejmě prvotně lípy také kácet nechtěli, ale řešíme funkci náměstí na dalších sto let. A lípy se vlastně trápí tím, že jsou neustále ořezávané, aby nepoškozovaly ten sloup,“ popisuje.

Novou podobu náměstí Svobody ve Volyni navrhl projektant Martin Smola. „Navrhujeme odstranit čtyři lípy, ale naproti tomu je naplánována náhradní výsadba podél komunikace,“ uvádí.

Titul Strom hrdina se podle Hany Laudátové z Nadace Partnerství uděluje stromům v ohrožení. „V tomto případě se jedná o ohrožení pokácením. Nadace tím neříká, jestli se mají pokácet, nebo ne, ale oceňujeme komunitu, která se snaží stromy podpořit,“ upřesňuje.

Kromě volyňských lip získal titul Strom hrdina například i jasan, který přežil požár v Českém Švýcarsku.

Spustit audio

Související