Covid-19 jako nemoc z povolání: „Vyřízení žádosti trvá zhruba 4 měsíce,“ vysvětluje hlavní hygienička Svrčinová

7. leden 2022

Stále víc lidí žádá o uznání onemocnění covid-19 za nemoc z povolání. Lidé, kteří uspějí mají nárok na kompenzaci až ve výši desítek tisíc korun. „Oslovili jsme střediska nemocí z povolání, kolik žádostí zhruba evidují. Každé registruje zhruba 2 tisíce žádostí. Počet je stále hodně vysoký. Nejčastěji žádají pracovníci ve zdravotnictví a v sociálních službách,“ říká hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Žádosti lidé podávají přes Střediska nemocí z povolání, ta pak žádají hygienické stanice o prověření, jestli se žadatel koronavirem skutečně nakazil v práci. Podání žádosti po prodělání nemoci není nijak časově omezené.

„Když byl někdo 14 dní na dovolené, byť zdravotník, a onemocněl po návratu z dovolené hned první den, tak to samozřejmě choroba z povolání není,“ vysvětluje Pavla Svrčinová.

Kompenzace až desítky tisíc

„Zaměstnává nás to poměrně hodně. Vyřízení jedné žádosti trvá krajské hygieně zhruba čtyři měsíce. Záleží zejména na tom, jak jsou dostupné údaje ve zdravotnické dokumentaci. Šetření onemocnění covid-19 patří k těm kratším šetřením,“ doplňuje s tím, že počty žádostí jsou poměrně rovnoměrně rozprostřené po republice.

Lidí, kteří žádosti podávají, loni výrazně přibylo. V Moravskoslezském kraji jich v roce 2020 evidovali 180, loni přes 1300.

Žádost můžou lidé podat kdykoli po nemoci. Pokud splní všechny podmínky, mohou dosáhnout na kompenzaci až ve výši desítek tisíc korun. Částka závisí na tom, jak závažné komplikace jim nemoc způsobila.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.