Co dělá z Evy Samkové sportovní hvězdu? Kombinace všeho dohromady, říká trenér Marek Jelínek

28. leden 2018

Vítězka soutěže snowboardkrosařek z olympiády v Soči není nejlepší atletkou mezi odvážnými závodnicemi, ale i tak má ve Světovém poháru speciální postavení. V čem je jedna z tváří projektu Olympijský rok výjimečná?

„Není nejrychlejší, nejvytrvalejší nejsilnější, ale nějak se nám to podařilo nakombinovat tak, že má dostatečné množství vlastností, aby z toho všeho udělaly člověka, který může vyhrát velké závody, “ říká trenér Marek Jelínek s tím, že jde o fyzické i psychické předpoklady a kombinace toho všeho dohromady z ní dělá to, co je.

Čtěte také

Bývalý gymnasta, který stojí za do detailů propracovanou technikou, kterou se od české snowboardkrosařky už od Soči snaží soupeřky okopírovat, dal na začátku olympijské sezony Evě Samkové saxofon. K němu se vrátila po dlouhé době i díky tomu, že už si prý umí lépe naplánovat čas.

„Dokážu si říci, co zvládnu a co nezvládnu, za den jsem schopná navymyslet si milion věcí, pak z toho polovinu nestihnu, nebo stihnu, ale jsem vzhůru do čtyř do rána,“ popisuje Eva Samková.

Snowboardkros je kontaktní disciplína, kde se dá po strkanici spadnout prakticky kdekoli, ale o tom, jak je Eva Samková v trati výjimečně rychlá svědčí jednoduchá statistika. V posledních deseti kvalifikacích Světového poháru, kde se jezdí jen proti času, byla devětkrát nejrychlejší a často rozdílem třídy.

Olympijský rok 2018

Velkou zásluhu má na tom i celý tým vedený Markem Jelínkem a pohoda v něm, což bylo hodně slyšet poté, co v březnu ovládla celkové pořadí Světového poháru. Do oslav se hlasitě zapojil trenér Jakub Flejšar i fyzioterapeut Kryštof Kuba, snoubenec plavkyně Simony Baumrtové.

Na olympijských hrách v Jižní Koreji ale Evu Samkovou nečeká nic lehkého. 16. února nastoupí do soutěže, ve které od vítězky ze Soči budou fanoušci očekávat další úspěch.

autor: jam
Spustit audio