Členové Ztohoven půjdou kvůli trenýrkám na Hradě k soudu. Hrozí jim 3 roky

23. květen 2016

Případ červených trenýrek vyvěšených na Pražském hradě skončí u soudu. Státní zástupce obžaloval tři členy skupiny Ztohoven z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci za to, že loni v září obří červené trenýrky vyvěsili místo prezidentské standarty. Kauzu bude řešit Obvodní soud pro Prahu 1.

„Dnešního dne byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 obžaloba na tři osoby týkající se uvedené věci, a to pro přečin výtržnictví, poškození cizí věci a krádeže. Všechny tři osoby jsou ohroženy trestní sazbou až na tři roky,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek.

Člen skupiny Ztohoven Petr Žílka Českému rozhlasu řekl, že ho obžaloba nepřekvapila.

„Těšíme se na to. Jednak to bude za námi a bude to i další posun v projektu, protože my jsme vykopli míč, teď nám přijde zpátky,“ prohlásil.

„Bude zajímavé, jak bude vypadat konfrontace, co z toho vyplyne, jak se k tomu soud postaví, jak budou vypadat případné sankce, které uloží. Myslím si, že to hodně vykreslí stav našeho právního systému v současnosti,“ dodal.

Soudy se už dříve ve zkráceném řízení rozhodly členy skupiny Ztohoven nepotrestat a případ vrátily policii. Ta muže obvinila.

Vyvěšením trenýrek na Pražském hradě chtěli performěři vyjádřit nesouhlas s chováním prezidenta Miloše Zemana.

Kauza hradní trenýrky
Projekty skupiny Ztohoven
autoři: ČRo , rok , Denisa Šindlerová
Spustit audio