Chytrá mobilita: Koncept inteligentní pneumatiky

5. prosinec 2019 10:44

Pneumatika osazená speciálními čidly má varovat před rizikovými podmínkami na vozovce nejen řidiče daného auta, přes internet i ostatní vozidla.

Moderní asistenční technologie v autech už umí detekovat blížící se chodce nebo třeba udržet vůz v jízdním pruhu. Novinkou je inteligentní pneumatika. Vyvynuli ji odborníci ze společnosti Pirelli.

Čtěte také

Čidla a varování on-line

Uvnitř pneumatiky jsou osazená speciální čidla připojená na internet. Řidiče dokáží varovat před hrozícím nebezpečím, jako je napřiklad aquaplaning nebo kluzká vozovka. Jakmile čidla zaznamenají rizikové podmínky na vozovce, informaci zašlou do inteligentního systému v automobilu.

Systém vozu prostřednictvím sítě 5G předá informace na server, a tak mohou být varováni i ostatní řidiči, že na konkrétním úseku hrozí nebezpečí smyku.

Chytré pneumatiky by měly přispět hlavně ke snížení nehodovosti. Kromě sledování stavu vozovky mohou senzory informovat řidiče také o opotřebení pneu nebo o počtu ujetých kilometrů.

Prozatím není jasné, jestli a kdy se chytré pneumatiky dostanou na trh. Jedná se o koncept. Známá tak není ani jejich případná cena.

Čtěte také

Otazníky: Technologie výroby, životnost

Podle expertů na výrobu pneumatik je otazníkem také výrobní technologie. "Může dojít k tomu, že se to bude všechno postupně odtrhávat. Je problém, jak to čidlo dát dovnitř pneumatiky. Jestli už v době vulkanizace, nebo ho připevnit až poté dejme tomu vulkanizačním lepidlem," podotýká David Kalaš ze společnosti Nokian.

Světoví výrobci testují i další koncepty. Například společnost Dunloup vloni představila pneumatiku, která není napuštěná vzduchem, ale celou jí vyplňuje živý mech. Kolo tak má podle výrobce vyrábět kyslík a přispívat tak ke zlepšení životního prostředí ve městech.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio

Související