Chtěl jsem dokázat totéž co táta, vzpomíná kanoista Martin Fuksa na své začátky

Čím je starší, tím míň ho baví sociální sítě. Přestože se dnes bez nich sport prý dělat nedá. „Nejradši bych třeba několik týdnů nic na sociální sítě nepostnul. Ale je to potřeba,“ říká v rozhovoru se Štěpánem Pokorným Martin Fuksa, jeden z nejlepších českých rychlostních kanoistů na krátkých tratích.

Klíčem k úspěchu ve sportu ale samozřejmě nejsou jen sociální sítě. Je to především dlouhodobý a poctivý trénink. To Martin Fuksa moc dobře ví, a tak trénuje pravidelně. Přestože mu počasí letos příliš nepřeje. „Čekal jsem, že v květnu bude trochu lepší počasí, jsme ale zvyklí na jakékoliv podmínky,“ říká. 

Ve sportu je hlavní makat. Všechno ostatní je super, dřinu za vás ale nikdo neudělá.
Martin Fuksa

Jeho tvrdý trénink se vyplácí. Dnes je Martin Fuksa dvojnásobným mistrem světa a několikanásobným evropským šampionem. „Největší zážitek pro mě bylo tři roky staré mistrovství světa v České republice, kde jsem získal jeden z titulů a také stříbrnou medaili,“ vzpomíná na to, jak ho podpora domácích fanoušků hnala kupředu. 

Na závodech jako doma

Při pohledu na jeho úspěchy je to téměř neuvěřitelné, faktem ale je, že jako dítě Martin Fuksa kanoistiku nenáviděl. „Celou základní školu jsem hrál hokej, kanoistika mě vůbec nezajímala,“ vzpomíná. „V kanoistice ale byla zainteresovaná celá má rodina, takže jsem viděl, jak jezdí na soustředění a na tréninky. Přelom ale přišel v roce 2006, kdy táta vyhrál mistrovství světa. To byl moment, kdy jsem si řekl, že chci dokázat něco podobného.“

Dnes ho právě jeho otec a děda trénují. „Hodně lidí to nechápe. Když to ale má člověk nějak nastavené, není to problém, naopak je plus mít kolem sebe lidi, kteří jsou mi blízcí. Na tréninku i na závodech si připadám jako doma,“ popisuje.

Vysíláme na stanici Radiožurnál Sport!

10. – 26. května
na webu Radiožurnálu, iROZHLAS a v síti DAB+
hosté každý den od 10.00 a 14.00
audiozáznamy velkých rozhovorů po odvysílání na webu Radiožurnálu a v podcastových aplikacích
40 přímých přenosů denně z MS v hokeji i z nejvyšší fotbalové ligy
reportáže, seriály, glosy a aktuální zpravodajství

autoři: Štěpán Pokorný , als