Česká vláda podporuje co nejrychlejší začlenění Ukrajiny do Evropské unie, tvrdí ministr Bek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí vyzval Evropskou unii, aby jeho zemi přijala okamžitě podle nové speciální procedury za svého člena. Dokumenty jsou už podle něj na cestě do Bruselu. Český premiér a předseda ODS Petr Fiala krátce po poledni prohlásil, že ukrajinskou snahu o vstup do Unie podporuje. Česko podle něj stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou.

„Celá česká vláda podporuje co nejrychlejší začlenění Ukrajiny do Evropské unie. Ten konkrétní mechanizmus bude předmětem debaty a bude se hledat konsenzus členských zemí, protože to je něco, co nemá žádný precedens,“ popisuje ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). „Je otázka, jestli se podaří najít cestu, která by mohla urychlit celý proces.“ 

Čtěte také

„Cítíme všichni stejně, že dveře jsou pro Ukrajinu otevřené. Na druhou stranu je nutné přiznat, že cesta do Evropské unie není jednoduchá. Vyžaduje to řadu reforem a Ukrajina je teď ve válečném konfliktu. Teď si ale nedokážu představit, jak by mělo vypadat zjednodušené řízení,“ myslí si místopředseda výboru pro evropské záležitost Jaroslav Bžoch (ANO).

Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka není možné, aby byla Ukrajina přijata v plném slova smyslu během několika dnů. „Je možné, aby Evropská unie během konfliktu deklarovala nějaký zájem rychleji pracovat na přijetí. Není to ale otázka dnů,“ popisuje. 

Češi na ukrajinských bojištích

Někteří čeští občané projevili ochotu, jít za Ukrajinu bojovat. Služba v cizích ozbrojených silách je ale zatím závažným trestným činem. „Není možné očekávat, že budeme dělat zásadní legislativní změny v horizontu dnů. V českém právním systému je to nastavení velmi restriktivní. Jediná možnost, jak se zapojit do bojů, je se souhlasem prezidenta,“ popisuje Bek (STAN).

„V horizontu dnů lze využít pouze tuto cestu. Neočekávejme, že bychom teď měnili základní parametry právního systému. To není možné,“ doplňuje ministr pro evropské záležitosti.

„Není to otázka, na kterou by se dalo jednoduše odpovědět. Osobně jsem řekl, že pokud lidé mají vyřešenou životní situaci a mají výcvik, tak bych jim to umožnil. Otázka je ale velmi složitá. Nikdo nechce, aby čeští občané jezdili někam bojovat a umírat,“ míní  Jaroslav Bžoch (hnutí ANO).

Jak pokračují boje na Ukrajině a jaké zbraně Rusové nasadili? Objevily se v bojích i zakázané bomby? Jak jsou chráněné ukrajinské jaderné elektrárny? Může se Ukrajina stát navzdory ruské agresi součástí Evropské unie? Jak se vyvíjí ceny ropy  zemního plynu a máme se bát ropného šoku? Co o české společnosti vypovídá velká vlna solidarity s Ukrajinou?

Hosty Věry Štechrové v Odpolední publicistice byli:

  • Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu,
  • Josef Kraus, Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity,
  • Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,
  • Mikuláš Bek, ministr pro evropské záležitosti za STAN,
  • Jaroslav Bžoch, místopředseda výboru pro evropské záležitost z ANO,
  • Jiří Just, publicista a spolupracovník Českého rozhlasu v Moskvě,
  • Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities,
  • Šimon Pánek, ředitel ogranizace Člověk v tísni.
autoři: Věra Štechrová , vla
Spustit audio

Související