Češi solí až třikrát víc, než by měli. Státní zdravotní ústav chce tento trend zastavit

22. listopad 2022

Lidé v Česku každý den spotřebují až 15 g soli, to jsou zhruba tři kávové lžičky. Sůl máme snad v každém jídle, hlavně v pečivu a hotových pokrmech. Velké množství soli v jídle ale musíme zapíjet, a to často děláme sladkými nápoji nebo pivem v případě dospělých, což vede k obezitě. Upozorňuje na to Tomáš Seeman z 2. lékařské fakulty Karlovy univerzity.

Obézních dětí v populaci přibývá. „Výskyt před 50 lety byl jedno dvě procenta. Nyní se udává osm až deset procent,“ nastiňuje lékař. V Česku pak obezitou nebo nadváhou trpí 26 procent chlapců a 15 procent dívek.

Čtěte také

Takové děti pak mají až čtyřikrát vyšší riziko, že se u nich rozvine vysoký krevní tlak, který v dospělosti může vést třeba k poškození ledvin.

„Ze všech dialyzovaných dospělých pacientů je druhou nejčastější příčinou právě hypertenze, která poškodí původně zdravé ledviny, a dospělí skončí na dialýze, kdy pak vyžadují transplantaci.“

Sůl ve školních jídelnách

Státní zdravotní ústav se tak mimo jiné dlouhodobě snaží přesvědčovat školy, aby v jídelnách snížily množství soli.

Pokud bychom u nás v Česku snížili množství soli na polovinu, ušetřil by stát stovky milionů korun.

„Třeba jsme zjistili, že ve školních jídelnách se používá sušená zelenina, která v sobě obsahuje dvě procenta sušené zeleniny na 50 procent soli. Vzděláváme tak personál, aby si uvědomoval, že je nutné číst etikety, a aby třeba pracovali více ze surovin, ne tolik zprocesovaných polotovarů, které obsahují vždy hodně soli,“ říká vedoucí centra Marie Nejedlá.

Čtěte také

Podle ní by mělo množství používané soli stanovit ministerstvo zdravotnictví speciální vyhláškou.

Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit množství soli na pět gramů denně. Pokud bychom u nás v Česku snížili množství soli na polovinu, tedy na sedm gramů denně, ušetřil by stát stovky milionů korun za léčbu pacientů, kteří kvůli přisolování trpí právě vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, které způsobuje, jako jsou srdeční infarkty nebo cévní mozkové příhody.

Poslechněte si celý příspěvek v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.