Češi mají na medaili. „Kde jinde než na Slovensku?“ věří Jiří Kejval českým hokejistům

Když tipuje, jak dopadne český tým na mistrovství světa v hokeji, které právě startuje, nemá Jiří Kejval malé cíle. Věří totiž v medaili. „Je to na Slovensku, budeme mít téměř domácí podporu. Takže kde jinde než tam?“ říká předseda Českého olympijského výboru v rozhovoru se Štěpánem Pokorným.

Na medaili z mistrovství světa čeká hokejový český tým už sedm let. Klapne to letos? To se dozvíme až za dva týdny. Samotný Jiří Kejval je ale myšlenkami v ještě vzdálenější budoucnosti. Naplno už totiž propukly přípravy na nadcházející letní olympiádu v Tokiu. 

Na olympiádu jedou lidi, kteří se celý život připravují na svůj top závod. Nechceme to podcenit. Každý detail musí být vychytaný.
Jiří Kejval

„Dlouho jsme si zvykali, japonská kultura je hodně jiná,“ přiznává. „Například ceny jsou astronomické. Už jsme si ale zvykli. Začali jsme hodně dopředu, byli jsme si vědomi, že jde o prostředí, které je i kulturně hodně vzdálené,“ vysvětluje.

Český olympijský dům se tak už definitivně přestěhoval z Jižní Koreje do Japonska. „Všechno děláme pro sportovce, věříme, že budou spokojení,“ shrnuje.

Kromě sportovců budou v Tokiu Česko reprezentovat i někteří političtí představitelé – například prezident nebo premiér země. „Pro novináře je to často dobré sousto, není to ale výlet,“ zdůrazňuje Jiří Kejval. „Je to součást reprezentace země. A my jsme rádi, že pan prezident byl na dvou posledních olympiádách v Riu a Soči. Třeba v Riu nám hodně pomohl v kauze s Martinou Sáblíkovou. Jeho podpora byla důležitá pro všechny.“

„Jednoznačné vítězství“

Ale zpátky k právě začínajícímu mistrovství světa v hokeji. „Dnes nás čeká jednoznačně vítězství, o tom nikdo nepochybuje,“ usmívá se Jiří Kejval před prvním zápasem české reprezentace se Švédskem. „A na konci nás rozhodně čeká medaile.“

Vysíláme na stanici Radiožurnál Sport!

  • 10. – 26. května
  • na webu Radiožurnálu, iROZHLAS a v síti DAB+
  • hosté každý den od 10.00 a 14.00
  • audiozáznamy velkých rozhovorů po odvysílání na webu Radiožurnálu a v podcastových aplikacích
  • 40 přímých přenosů denně z MS v hokeji i z nejvyšší fotbalové ligy
  • reportáže, seriály, glosy a aktuální zpravodajství
autoři: Štěpán Pokorný , als
Spustit audio