Byl to unikátní okamžik. Fotbaloví agenti odhalují zákulisí přestupu Petra Čecha do Arsenalu

2. červenec 2015

Přestup roku je tady. Spekulace o změnách v kariéře brankáře Petra Čecha se potvrdily. Známý fotbalista odchází z Chelsea, aby oblékal dres Arsenalu. I pro fotbalové agenty šlo o důležitý mezník, jak potvrzuje Viktor Kolář a David Trávníček ze společnosti Sport Invest Group, která celý přestup dojednala.

Fotbal je jejich práce, shodují se. „Moje profese mi říká, že na fotbal nemusím koukat. Někdy je lepší vést jednání v kancelářích,“ přibližuje Viktor Kolář a připomíná jednoduchou zásadu – když jde na fotbal, nejde za zábavou, ale do práce.

K rozpoznání talentů mají agentury spousty spolupracovníků. Pak přichází práce pro samotného agenta. „Zjistíme, jaký je hráč fotbalista a jaký člověk, jestli například chodí do školy. Následně se s ním snažíme pracovat,“ popisují.

Petra Čecha v mládí ohodnotili jako ctižádostivého a bystrého. „Potvrzuje lidské kvality, nejen fotbalové. Kéž bych měl takové schopnosti jako on,“ tvrdí Viktor Kolář. Společně s Davidem Trávníčkem navíc připomínají, že samotný přestup z Chelsea a Arsenalu, tedy mezi konkurenty z jednoho města, byl unikátní. „Nic podobného se žádnému z českých fotbalistů zatím nepodařilo,“ připomínají.

Čtěte také

Rizika při přestupech hráčů mezi takzvanými áčkovými kluby existují a většina jich skončí neúspěchem, například kvůli nejasné komunikaci nebo špatnému chování hráče. „Tady byl úspěch založen na lidských kvalitách,“ dodávají v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.


Když fotbalista přestane chodit do školy, brzy skončí také s fotbalem.

Jak zařídit, aby mladí hráči po přestupu neustrnuli a nežili v oblacích? A co čeká Petra Čecha v následujících měsících? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio