Budoucí lávka u hradeckého Aldisu už propojila oba břehy řeky Labe, hotová má být do konce roku

19. květen 2022 07:53

Konstrukce budoucí lávky přes Labe v lokalitě u Aldisu v Hradci Králové už propojila oba břehy řeky. Víc než sto metrů dlouhá lávka, která vyjde na víc než 160 miliónů korun, bude kvůli použitým technologiím a materiálům unikátní, ale také výrazně dražší než jiné lávky. Na staveniště se byl podívat s mikrofonem reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

„Takže levý šestnáct nahoru.“ Zatímco se na staveništi lávky dál pracuje, vedoucí projektu Viktor Stržínek představuje prakticky kompletnímu vedení města už hotové části. „Nosná lana budou takto krásně stříbrná, jsou ze zinku. A ještě tady bude zábradlí, budou pokračovat žebra v tomto tvaru. To se teď bude vyplňovat vysokopevnostním lepidlem.

Lávka v sobě ponese unikátní technologie, po dokončení v sobě bude mít zabudovaná čidla, která budou okamžitě online informovat třeba o případných náklonech lávky.

A nosná lana, kterých bude na lávce celkem 206 metrů o průměru 13 centimetrů byla prý oříškem i pro samotného výrobce. „I pro výrobu, která má, řekněme, stoletou historii. V Evropě vyrábí prakticky pro veškeré výrobce lanovek. A tohle už byl takový průměr, že to i pro ně byla výzva,“ říká Viktor Stržínek.

Stavba zatím pokračuje podle harmonogramu, to znamená, že stavebně by měla být hotová do konce roku a s kolaudací se počítá do jara - zhruba v březnu by se po ní mohli projít první chodci a projet první cyklisté. Celé dokončení lokality u Aldisu je ale ještě otázkou let.

Na jaře tedy bude stát nová moderní lávka, už teď funguje nová budova ČSOB, a hned vedle stojí skoro 30 let staré a stejně tak dlouho zvenku neudržované kongresové centrum Aldis.

Čtěte také

Podle náměstka primátora Pavla Marka za Hnutí ANO by město určitě mělo zájem na tom, aby i budova kongresového centra vypadala dobře. „V současnosti má tři majitele. Dva odborové svazy a město Hradec Králové, které je ale v minoritě. Líbilo by se mi fasádu nějak očistit, ale je to problematické vzhledem k té době, kdy se o to nikdo nestaral.“

„V současnosti probíhá jednání s odborovými svazy o tom, že by budovu získalo město do svého majetku. Ale uvidíme, jak to všechno dopadne,“ dodává Pavel Marek.

To už bude nejspíš řešit nové vedení města po podzimních komunálních volbách. Stejně jako otázku, kolik peněz v rozpočtu na případné opravy Aldisu najde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související