Budějovický půlmaraton láká, v hlavním závodě bude na trase až 2800 běžců

1. červen 2022 12:09

Velký souboj dvou předních českých vytrvalkyň Petry Pastorové a Evy Vrabcové Nývltové slibuje jubilejní desátý ročník Mattoni půlmaratonu v Českých Budějovicích. V sobotu 4. června v 19 hodin odstartuje z náměstí Přemysla Otakara II.

Se zaplněnou startovní listinou je spokojený manažer závodu Igor Murko, který také představil nové logo. „Oslava desátého výročí je spjata s grafikou, která je skutečně lokální. Číslice deset má jedničku ve tvaru Černé věže a nula je ve tvaru čtverce náměstí Přemysla Otakara II.,“ ukazuje.

Závod se v Českých Budějovicích poběží už podesáté a organizační výbor neměl sebemenší důvod měnit trasu. „Trasa zůstává de facto stejná, jedná se pouze o kosmetické úpravy oproti předchozím ročníkům,“ uvádí Igor Murko.

Počet přihlášených závodníků téměř atakuje limit, který je pro českobudějovický závod vypsán. „Jsme příjemně překvapení a čekáme až 2800 běžců v hlavním závodě, rodinný běh čítá až 1600 běžců. Budějovický půlmaraton je známý tím, že je tady mnoho domácích běžců, z regionu pochází více než 40 procent přihlášených, což nám dělá skutečnou radost,“ říká manažer.

Čtěte také

Zároveň slibuje poutavý souboj mezi českou běžeckou špičkou. „V mužské kategorii očekáváme Víta Pavlištu, v ženské kategorii bude velký souboj mezi Evou Vrabcovou Nývltovou a Petrou Pastorovou a také Terezou Hrochovou,“ upozorňuje.

Z Českých Budějovic je to nedaleko k hranicím s Rakouskem, nejen proto se dá očekávat, že v ulicích se objeví stovky sportovců i fanoušků ze zahraničí. Igor Murko potvrzuje, že už teď jsou ve startovní listině atleti z mnoha zemí. „Co se týče hobby běžců, čekáme více než dvacet národností z celého světa, ale především z Evropy, přeci jenom ty návyky jsou po náročném covidovém období trochu jiné,“ komentuje.

Hlavní závod Mattoni půlmaratonu České Budějovice odstartuje v sobotu 4. června v 19 hodin na náměstí Přemysla Otakara II., o dvě hodiny dřív vyrazí na trasu účastníci rodinného běhu.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související